België dringt aan op onafhankelijk internationaal onderzoek naar geweld in Congo

Belga RT,
Do. 23 Feb. 2017, Pagina 0

(BELGA) = België wil een onafhankelijk internationaal onderzoek naar geweld vanoverheidstroepen in Kasaï en de onveiligheid elders in Congo (DRC). Dat heeft minister vanBuitenlandse Zaken Didier Reynders in de plenaire Kamer geantwoord op vragen van Peter Luykx (N-VA) en Els Van Hoof (CD&V).

Vorige week dook een video op waarin Congolese soldaten een bloedbad aanrichten onder burgers in Centraal-Kasaï, waar rebellen van Kamwina Nsapu sterk staan. Kinshasa deed de beelden eerst af als vals, maar kondigde intussen toch een onderzoek aan.

“We hopen dat dit geen loze belofte zal blijven”, aldus Reynders, die tegelijk aandringt op een onafhankelijk internationaal onderzoek, ook naar de verslechterde veiligheidssituatie

elders in het land. Zo waren er donderdag nog berichten over zestien doden bij gevechten tussen regeringstroepen en rebellen in Oost-Congo.

“De verantwoordelijken binnen de veiligheidsdiensten moeten worden bestraft en er moeten maatregelen komen om de bevolking te beschermen”, vervolgde Reynders, die de Belgische ambassade al vroeg de kwestie aan te kaarten bij het Congolese regime.

Voorts pleit de Belgische buitenlandminister ervoor om de situatie in Congo te agenderen op de komende bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, begin maart. En hij wil een herziening van het mandaat van de VN-macht Monusco, met meer focus op de bescherming van de bevolking en steun aan het mank lopende verkiezingsproces.

Kamerleden Luykx en Van Hoof – beiden lid vande meerderheid – toonden zich tevreden met de reactie van Reynders. Allebei willen ze dat België een leidende rol blijft opnemen in de regio.

Belga ■