Minister Bellot bevestigt verbeteringswerken in station Leuven

Het Laatste Nieuws*,
Do. 23 Feb. 2017, Pagina 16

Na de Krokusvakantie gaat de NMBS van start met verbeteringswerken in het station van Leuven. Dat bevestigt zowel de vervoersmaatschappij als bevoegd minister François Bellot. Het gaat onder meer over de vernieuwing van de perrons en de tijdelijke houten constructie aan perron 1. De reiniging van de overkapping zal echter nog even op zich laten wachten.

Gemeenteraadslid Luc Ponsaerts (Open Vld) trok deze week nogmaals aan de alarmbel over de bedenkelijke toestand van het Leuvense station. Na zijn oproep van begin vorig jaar werd er volgens de Leuvenaar te weinig ondernomen en dat leidde onder meer tot een parlementaire vraag van Els Van Hoof (CD&V) aan bevoegd minister van Mobiliteit François Bellot. Die laatste bevestigt aan Van Hoof -die ook in de Leuvense gemeenteraad zetelt- dat er snel actie wordt ondernomen.

Sanitaire ruimte

“Uiterlijk volgende maand start de NMBS met enkele belangrijke verfraaiingswerken aan het Leuvense station”, aldus Van Hoof. “Bepaalde zones zien er al enige tijd uit als een bouwwerf. De mensen spraken ook mij de laatste tijd geregeld aan over het gebrek aan netheid in het station. Het is goed dat de minister nu duidelijkheid schept over wat ons in 2017 nog te wachten staat qua werkzaamheden”, zo stelt Van Hoof in een reactie.

De totale kostprijs van de geplande werkzaamheden ligt in de buurt van 3,5 miljoen euro. “Belangrijk is ook dat er werk wordt gemaakt van een sanitaire ruimte voor reizigers. Momenteel moeten reizigers het stellen met een containerbox bij spoor 1. Nog dit voorjaar zal er een sanitaire ruimte voorzien worden in de buurt van het seinhuis”, zegt een tevreden Van Hoof.

Klaar tegen eind 2018

De NMBS bevestigt eveneens dat de perrons worden vernieuwd en dat ook de voorlopige houten constructie aan perron 1 verdwijnt. “Alle werkzaamheden zullen klaar zijn tegen eind 2018. De houten constructie wordt vervangen door een glazen gevelconstructie en nieuwe verlichting. Ook de beschadigingen aan de luifels op perron 8 en 9 én de wandtegeltjes in de onderdoorgang worden tijdens deze werken hersteld”, zegt woordvoerder Geert Dierckx.

Blijft er nog over: de overkapping die er volgens gemeenteraadslid Luc Ponsaerts behoorlijk vuil bij staat. “De luifels van het station worden gereinigd als de levenslijnen op de luifels zijn aangepast aan de nieuwe wetgeving. Het onderhoudsplan voorziet in een jaarlijkse reiniging van de luifels”, aldus de NMBS. “Het zou onverantwoord zijn om een reinigingsdienst richting die luifels te sturen als die mensen niet ingedekt zijn. We zullen dus nog even geduld moeten hebben”, besluit Van Hoof. (BMK)