CD&V: “Als Reynders wel op hoogte was, is er een probleem”

Het Belang van Limburg*,
Di. 02 Mei 2017, Pagina 6

BRUSSEL

CD&V gaat ervan uit dat minister van Buitenlandse Zaken Reynders (MR) niet op de hoogte was van de stemming over de kandidatuur van Saoedi-Arabië in de VN-vrouwenrechtencommissie. “Maar als blijkt dat hij politiek wel op de hoogte was, is er een probleem.”

Dat zei CD&V-Kamerlid Els Van Hoof zondag. Ons land stemde onlangs in met het zitje voor Saoedi-Arabië voor de bewuste VN-commissie. Die ja-stem leidde tot heel wat commotie, ook bij de meerderheidspartijen, omdat Saoedi-Arabië vrouwen behandelt als tweederangsburgers. Premier Michel zei afgelopen donderdag in de Kamer dat ons land niet op de hoogte was van een vraag tot stemming. Oppositiepartij Groen kreeg intussen echter mails te pakken waaruit moet blijken dat het kabinet-Reynders bijna een werkdag tijd had om te antwoorden op de vraag tot stemming. Vandaag moet Reynders

over de kwestie uitleg geven in de Kamercommissie. “Belangrijk is dat Reynders niet op de hoogte was”, zei Els Van Hoof (CD&V). “Als er gelogen is, dan denk ik wel dat het zo niet verder kan”, zei Van Hoof. (b)