N-VA en CD&V nemen sigarettenautomaten in het vizier

Gazet van Antwerpen*,
Do. 01 Jun. 2017, Pagina 10

Meerderheidspartijen N-VA en CD&V nemen de sigarettenautomaten in cafés en winkels in het vizier, omdat jongeren via die weg nog te vaak aan tabak geraken. Horeca Vlaanderen is niet opgezet met een mogelijk verbod.

CD&V-Kamerlid Els Van Hoof reageert opgetogen dat N-VA-collega Renate Hufkens een opening maakt naar een eventueel verbod op de automaten. “Als de handhaving faalt, moeten we durven na te gaan of deze automaten nog wel hun plaats hebben in horeca en winkels”, stelt Hufkens. Uit cijfers van bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld) blijkt immers dat nog steeds in een op de vijf gevallen tabak aan jongeren onder de 16 jaar wordt verkocht.

“Het is goed dat de bereidheid groeit om de automaten naar de geschiedenisboeken te verwijzen”, reageert Van Hoof, die eerder al met

het voorstel kwam om de toestellen te verbieden. Volgens de christendemocrate gebeurt het nog “zeer frequent” dat sigarettenautomaten niet effectief vergrendeld worden en zogenaamde ‘age coins’ voor iedereen ter beschikking worden gesteld.

Horeca Vlaanderen reageert vol onbegrip. “Zolang sigaretten een legaal genotsmiddel zijn, moeten ze ook te koop zijn via de gebruikelijke kanalen”, klikt het. Volgens Horeca Vlaanderen is de verkoop in de horeca weinig winstgevend, maar wordt dit beschouwd als een dienstverlening aan de klant. (blg)