‘Besparen op ontwikkelingssamenwerking is onverantwoord’

Knack/Knack,
Wo. 28 Jun. 2017, Pagina 22

‘Elke 6 seconden sterft een kind door honger’, schrijft CD&V-Kamerlid Els Van Hoof. Reden genoeg om de Belgische regering op te roepen om opnieuw werk te maken van de 0,7 procentnorm: de internationaal overeengekomen (maar systematisch gemiste) verplichting om elk jaar 0,7 procent van het bruto nationaal inkomen te investeren in ontwikkelingssamenwerking. Het minimum minimorum, vindt ze. Toch zal de regering-Michel, waar CD&V deel van uitmaakt, dit jaar 120 miljoen euro van dat budget administratief blokkeren en er in 2019 zelfs 270 miljoen euro op besparen. ‘Onverantwoord’, vindt Van Hoof. Ze wil het budget systematisch opkrikken, om tegen uiterlijk 2030 de norm te halen. ‘Genoeg tijd om eventuele budgettaire moeilijkheden en schommelingen ruimschoots in te calculeren en op te vangen.’

Lees Van Hoofs opiniestuk op Knack.be/ontwikkelingssamenwerking