Leuvens Kamerlid Els Van Hoof reageert positief op de initiatieven van haar partijgenoot Koen Geens (CD&V) om de bescherming van gokkers aan te scherpen. “De genomen initiatieven zijn een mooie vertaling van het wetsvoorstel ter zake dat ik vorig jaar indiende.”, stelt Van Hoof. “Online identificatie en een aftoetsing van de gegevens van de spelers met het EPIS-systeem zullen de bescherming van spelers gevoelig verhogen.”. Voor Van Hoof is de kous daarmee echter niet af. “Een gelijkschakeling van de leeftijd voor élke deelname aan kansspelen tot 21 jaar moet het sluitstuk vormen van deze werkzaamheden.”, meent de CD&V-politica.

Afgelopen week raakte bekend dat federaal minister van Justitie Koen Geens nog voor het zomerverlof een akkoord wil rond gokken en kansspelen. Een deel van dat pakket maatregelen betreft het verbinden van het rijksregisternummer van gokkers met verschillende databanken waaronder de EPIS-databank. EPIS – Excluded Persons Information System – lijst alle spelers op die doorheen de jaren werden uitgesloten van deelname aan gok- en kansspelen, bijvoorbeeld ten gevolge van een gerechtelijke beslissing. Minister Geens wil in de toekomst 77.000 euro per jaar beschikbaar stellen om tot een ‘real time’ validatie te komen vanaf een speler online inlogt om te gokken. “Die real time validatie gebeurt vandaag de dag niet.”, legt Van Hoof uit. “Probleemgokkers kunnen op die manier geld blijven verspelen, met alle mogelijke gevolgen van dien. De cijfers zijn nochtans wat ze zijn: het aantal uitsluitingen neemt jaar na jaar toe. Meer dan 3 op 4 uitsluitingen die in 2015 gebeurden waren een rechtstreeks gevolg van een gerechtelijke beslissing zoals het opleggen van een collectieve schuldenregeling. Door real time validatie kan een uitgesloten speler eenvoudig geweerd worden. En vooral ook tegen zichzelf beschermd worden.”, aldus het CD&V-parlementslid.

 

Van Hoof ziet een aantal elementen uit haar wetsvoorstel nu gerealiseerd worden. Toch is dit voor haar geen eindpunt. “Deze initiatieven verdienen een mooi sluitstuk.”, zo betoogt Van Hoof. “Daarom pleit ik voor de gelijkschakeling van de minimumleeftijd voor alle kansspelen naar 21 jaar. Vandaag bestaat die uniforme leeftijdsgrens niet. De grens van 21 jaar geldt alleen voor de (online en offline) casinospelen. Ik kan echter geen reden bedenken waarom dit niet zou mogen geleden voor  sportweddenschappen en online loterijspelen, die ontzettend populair zijn maar daarom niet minder gevaarlijk. Verschillende gokleeftijden hebben als gevolg dat spelers naar andere vormen van gokspelen worden geduwd. Nochtans heeft de hulpverleningssector in 2010 (bij de vorige aanpassing van de Kansspelwet) al opgeroepen de minimumleeftijd zo hoog mogelijk te leggen. Hun argumentatie was dat de menselijke hersenen tot de leeftijd van 24 jaar extra vatbaar zijn voor het ontwikkelen van verslavingen, ongeacht het gaat om roken, drugs of gokken.”, aldus Van Hoof. “Als daarvoor wetenschappelijke evidentie bestaat, lijkt het mij niet nodig die te ontkennen of andere zaken te verzinnen.”. Het desbetreffende wetsvoorstel van Van Hoof werd afgelopen week in overweging genomen en verhuist nu naar de commissie Volksgezondheid. Ze rekent erop dat ze niet op bezwaren stuit bij haar coalitiepartners.

 

Voor meer informatie:

Els Van Hoof
0474/52.68.18
02/549.85.06

 

Wetsvoorstel 1/ http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/54/2214/54K2214001.pdf

Wetsvoorstel 2: http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/54/2562/54K2562001.pdf