Beterschap op komst voor onderhoudsplan station

Het Laatste Nieuws/Leuven-Brabant – 09 Dec. 2017
Pagina 39

Voormalig Leuvens schepen en huidig kamerlid Els Van Hoof (CD&V) volgt de gebrekkige staat van het station al geruime tijd op de voet en stelde de problematiek met verschillende parlementaire vragen aan de kaak bij minister Bellot. “Het kan niet dat reizigers maandenlang moeite hebben om sommige perrons te bereiken. De huidige staat van het station is onacceptabel. Verschillende roltrappen weigeren lange tijd dienst, liften zijn buiten werking en er is onduidelijkheid over de verschillende werkzaamheden. Reizigers verdienen een toegankelijk en bereikbaar station.”

Daarnaast laat het onderhoud van het station veel te wensen over. Zo is de glazen perronoverkapping, die 15 miljoen euro kostte, in slechte staat. Van Hoof: “De overkapping zou een mooi staaltje moderne infrastructuur moeten zijn maar ze is verwaarloosd en in schandalig vuile staat. Men kan op bepaalde plekken niet door de zwarte smurrie kijken en her en der ontbreken glazen platen. Ook hangen in het station verschillende lampen schots en scheef.”

Roltrappen deze maand in orde
Van Hoof pleit voor een meer systematisch onderhoudsplan en duidelijkere reizigersinformatie. Minister Bellot laat nu weten dat de defecte roltrappen in december hersteld zouden moeten zijn. “De tredeketting moet vervangen worden. Deze is echter niet meer te verkrijgen en moet worden nagemaakt. De levering is gepland in de eerste week van december waarna er nog ongeveer een week werk is om de roltrap in dienst te stellen.”

De minister bevestigt ook dat het onderhoudscontract een upgrade krijgt. “De liften en roltrappen worden 6 keer per jaar onderhouden, traditionele lampen worden om de 4 jaar vervangen, LED-verlichting om de 6 jaar, de sporen worden vier keer per jaar schoongemaakt en de luifel van de overkapping wordt 1 keer per jaar gereinigd. Tegen begin 2019 zou een nieuwe reiniging van luifels pas mogelijk zijn gezien de werken aan de perrons.”
(BMK)

Copyright © 2017 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden