CD&V Kamerlid Els Van Hoof reageert positief op het nieuws dat winkelketen Kruidvat stopt met de verkoop van sigaretten. “Dit ligt in de lijn met wat wij in ons tabaksplan voorzien en wat ik uitgewerkt heb in een wetsvoorstel.”, zegt Van Hoof. “Dat bepaalt onder andere dat tabaksproducten enkel zouden mogen worden verkocht in tabaks-en krantenwinkels.”, legt Van Hoof uit.  Eerder diende de politica reeds twee wetsvoorstellen en een resolutie in in het federaal parlement, die inzetten op een ambitieus en omvattend anti-tabaksbeleid. Voor de CD&V’ster moet zowel de aantrekkelijkheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid van sigaretten worden ingedijkt.
Dagelijks sterven 40 mensen door de gevolgen van roken, zowel actief als passief. Dat zijn 15.000 doden per jaar. “Het aantal tabaksslachtoffers moet drastisch teruggedrongen worden.”, stelt CD&V-Kamerlid Els Van Hoof. In maart 2017 werd immers duidelijk dat België in 2016 gezakt is van de dertiende naar de zeventiende plaats op de Europese Tobacco Control Scale (TCS). “Op een lijst van 35 landen de 17de plaats bestrijken is echt onvoldoende. We moeten gewoon beter doen,” aldus Van Hoof. Hiervoor moeten op korte en lange termijn belangrijke stappen worden gezet in de aanpak van de tabaksconsumptie en de tabaksverkoop. “Het is goed dat Kruidvat hierin het goede voorbeeld geeft en vanaf 2019 niet langer tabaksproducten zal verkopen.”, besluit Van Hoof.