“Álles om van die littekens af te raken”

Het Laatste Nieuws* – 07 Mar. 2018

Pagina 11

De plastisch chirurg wordt druk geraadpleegd. Niet alleen uit ijdelheid, maar steeds vaker om medische redenen. Vooral brandwondenchirurgie zit in de lift. “Mensen willen alles doen om geen littekens meer te hebben.”

Het taboe op plastische chirurgie lijkt helemaal weg. Het aantal ingrepen om louter esthetische redenen steeg de jongste jaren spectaculair, maar ook vanuit medisch oogpunt zoeken mensen steeds vaker een plastische chirurg op. In 2015 voerden de vier universitaire ziekenhuizen in Vlaanderen – Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel – 4.093 terugbetaalde plastische ingrepen uit. In 2010 waren dat er amper 2.688 – een stijging met ruim 50 procent, dus. Het Riziv moet dan ook steeds dieper in de buidel tasten. In 2015 betaalde het voor ruim 18 miljoen euro aan ingrepen uit, verspreid over alle ziekenhuizen in Vlaanderen. Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) vroeg de cijfers op bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Pronken met je lijf

Van alle ingrepen door plastisch chirurgen prijkt het herstel van brandwonden op de eerste plaats. In Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel ging het in 2015 om 1.452 ingrepen, een stijging van 13 procent ten opzichte van vijf jaar eerder. Het is een evolutie die ze ook in het UZ Gent voelen. “Tot enkele decennia terug lag de klemtoon bij brandwondenzorg vooral op overleven”, legt plastisch chirurg Karel Claes uit. “Iemand die ernstig verbrand raakte, was in eerste instantie al blij dat hij of zij het kon navertellen. De laatste jaren wordt ook de levenskwaliteit ná de behandelingen belangrijker. Vandaar ook dat onze brandwondenzorg nu steeds meer rekening houdt met het esthetische luik. Iemand die brandwonden heeft over het hele lichaam wil af van die littekens. Niet alleen psychisch, ook lichamelijk.”

Een mentaliteitswijziging dus. En daar spelen ook sociale media – waar iedereen pronkt met het perfecte lijf en leven – ontegensprekelijk een rol in. “Onze maatschappij hecht inderdaad meer belang aan het uiterlijk”, bevestigt de Stichting Brandwonden. “Wie met littekens rondloopt, wordt nog te vaak nagekeken. Aan het zwembad, in de sauna, op het strand of gewoon in de supermarkt. We zien dat heel wat brandwondenpatiënten daarmee worstelen. ‘Dokter, kan dat niet weggehaald worden?’, zeggen ze dan. Ze willen er alles aan doen om geen littekens meer te dragen. Plastische chirurgie schrikt hen niet langer af.”

Ananaszalf

Dat de wetenschap steeds verder staat, helpt natuurlijk ook. Nieuwe technieken bij brandwondenzorg zetten maximaal in op esthetiek. In het UZ Gent zijn ze drie jaar geleden gestart met een nieuwe techniek waarbij chirurgen zo weinig mogelijk proberen te snijden in het lichaam. Wanneer men diepe brandwonden behandelt, wordt het dode weefsel weggehaald en een laagje gezonde huid getransplanteerd. Ze werken er nu ook met een speciale zalf op basis van enzymen uit de ananasplant. Die lossen het dode weefsel van brandwonden op, maar tasten de gezonde huid niet aan. Blijft er nog intact huidweefsel over, dan kan de wonde spontaan genezen. Het blijkt een schot in de roos. “En zo hopen we de komende jaren steeds minder chirurgische ingrepen uit te voeren”, besluit dr. Claes.

Plastisch chirurg Claes (UZ Gent) & FIEN TONDELEIR ■

Copyright © 2017 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden