Els Van Hoof tevreden met plaatsing alcolabs in parkeergarages in Leuven

Het Leuvens bestuur voorziet de uitrol van verschillende alcolabs, toestellen voor een preventieve alcoholtest, in publieke parkeergarages en aan evenementen. Gemeenteraadslid Els Van Hoof (CD&V), die al geruime tijd ijvert voor de integratie van de toestellen in het Leuvense straatbeeld, is tevreden. Van Hoof: “Alcohol en rijden gaan niet samen. We moeten elke maatregel benutten om mensen met een glaasje op te beletten achter het stuur te kruipen. Door Alcolabs weten chauffeurs onmiddellijk hoeveel alcohol ze in hun bloed hebben, zodat wie een glas teveel op heeft, beseft dat zelf huiswaarts rijden geen optie meer is.”

Alcolabs zijn vaste alcoholtesters die geplaatst worden in openbare ruimtes. Mobilisten kunnen voor ze de wagen instappen zichzelf vrijwillig testen door te blazen in het toestel. Daarna weten ze onmiddellijk hoeveel alcohol ze na een avondje stappen in het bloed hebben. Het toestel is even betrouwbaar als de metingen die door de openbare orde gedaan worden. Bijvoorbeeld in Antwerpen, Gent en Aalst zijn ze al niet meer weg te denken uit openbare parkeergarages. Het ‘Fonds Emilie Leus’ was een drijvende kracht achter de Alcolabs. Het Fonds werd vernoemd naar het 18-jarige meisje dat bijna 6 jaar geleden samen met 2 medestudentes in Oosterzele het leven liet door de schuld van een dronken chauffeur.

Binnenkort worden de Alcolabs nu dus ook uitgerold in Leuven. Hiervoor zal het bestuur via een fonds van de Koning Boudewijnstichting een aantal labs aankopen. Gemeenteraadslid en Kamerlid Els Van Hoof is al geruime tijd gewonnen voor de toestellen en zorgde ervoor dat 3 jaar geleden een proefproject werd geïnitieerd op de Leuvense Kerstmarkt. Van Hoof: “Ik ben zeer blij dat er vandaag middelen worden voorzien voor de aankoop van Alcolabs. Om alcohol uit het verkeer te krijgen moeten we inzetten op repressie, via politiecontroles, maar ook op preventie. De Alcolab kan ontradend optreden: het toestel confronteert mensen meteen met hun te hoge alcoholgehalte en maakt hen bewust van de mogelijke desastreuze gevolgen in de hoop dat zij hun auto laten staan..”

Voor meer informatie:

Els Van Hoof   0474/52.68.18