Ik mocht op het journaal vandaag mijn voorstel om gokken op jeugdwedstrijden niet meer toe te laten, toelichten. Gokverslaving neemt gestadig toe, ook bij jongeren. Blootstelling aan gokspelen en reclame verhoogt de kans op gokverslaving. Koen Geens neemt de nodige initiatieven in de regering en ik in het parlement. In het najaar zullen we ze met volle energie vededigen in het parlement.

Geplaatst door Els Van Hoof op Zondag 19 augustus 2018

Gokken op jeugdwedstrijden volledig aan banden leggen

Jongeren en gokken horen niet in elkaars buurt te zijn. Vandaag de dag is het echter perfect mogelijk om online te gokken op tal van jeugdwedstrijden. CD&V-Kamerlid Els Van Hoof wil dit aan banden leggen en diende een wetsvoorstel in om online gokken op jeugdwedstrijden te verbieden. Van Hoof: “We geven als overheid een enorm slecht signaal door gokken op jeugdwedstrijden toe te laten. Jongeren zijn namelijk zeer vatbaar voor de risico’s van gokverslaving.  Daarnaast blijven jeugdwedstrijden veel meer onder de radar, wat de deur wagenwijd openzet voor criminele praktijken als omkoping en matchfixing. Jeugdsport hoort een plaats van sport- en spelplezier te zijn, ver weg van de risico’s van online gokken.“.

Uit recent onderzoek blijkt dat 4,5% van de Vlaamse en 7,5% van de Waalse minderjarige deelnemers aan kansspelen tot de groep risicogokker behoren. Bovendien zijn sportweddenschappen voor minderjarigen heel aantrekkelijk. Ongeveer 20% van de Belgische scholieren geeft aan ooit aan sportweddenschappen te hebben gedaan. Tussen de 4-6% onder hen doet dit minstens één keer per week. Van Hoof: “Gokopvoeding bij jongeren is een probleem: uit onderzoek van BV-OECO blijkt dat ze positiever oordelen over gokken, maar ook vatbaarder zijn voor gokreclame. De normalisatie van gokken onder jongeren is bijzonder gevaarlijk. Uit onderzoek blijkt immers dat de hersenen van jongeren veel vatbaarder zijn voor verslavingen, één op vijf van alle gokverslaafden begon al voor 18 met gokken.”

Gokken is voor minderjarigen verboden volgens de kansspelwet uit 1999. In de wet staat ook dat gokkantoren niet gevestigd kunnen worden in de nabijheid van plaatsen die door de jongeren worden bezocht. Ook Europese aanbevelingen geven aan dat commerciële communicatie niet mag inspelen op de jongerencultuur. Het idee hierachter is duidelijk: jongeren en gokken horen niet in elkaars buurt te zijn. Daarom begrijpt Van Hoof niet waarom we wel toestaan dat er gegokt kan worden op jeugdwedstrijden: Gokken op jeugdwedstrijden toestaan is als toestaan om tabak te verkopen op een speelplaats. Jongeren horen niet het onderwerp te zijn van gebruiken met zo’n grote gezondheidsrisico’s.” Volgens de Leuvense politica is het dan ook fout dat er op wedstrijden waaraan hoofdzakelijk minderjarigen (die  in feite niet mogen gokken) deelnemen, wel geld kan ingezet worden.

Maar niet alleen de link tussen jongeren en gokken is een probleem. Gokken op jeugdwedstrijden zet ook de deur open voor misbruik. Van Hoof: “Jeugdwedstrijden vinden meestal plaats ver weg van camera’s. Doordat ze meer onder de radar blijven, staat de deur naar misbruik wagenwijd open. Jeugdspelers zouden zo het slachtoffer kunnen worden van matchfixing. Elke opening die we laten richting zulke praktijken, moet gedicht worden. Daarom wil ik met mijn wetsvoorstel een totaalverbod op gokken op wedstrijden waaraan hoofdzakelijk jeugdspelers deelnemen. Er is dus wel een uitzondering op professionele competities waaraan soms minderjarige talenten deelnemen.”.

Meer info
Els Van Hoof: 0474/52.68.18