Van hotelmanager en kamermeisje tot marktkramer in kader van VOKA-stage                

Tijdens het zomerreces staat het parlementaire werk op een lager pitje, dus ruilde ikhet halfrond in voor de bedrijfsvloer. Voka organiseert al 26 jaar op rij zomerstages en in dat kader werd ik op 23 augustus stagair in het IBIS-hotel te Leuven. En dat is nog maar een begin. Ik wil van alle markten thuis zijn en zowel het perspectief van de grote bedrijven zoals IBIS, als dat van een kleinere zelfstandige kunnen begrijpen. Daarom zal ik eind september ook nog stage lopen bij hotel Binnenhof, en werkte ik afgelopen zondag op de Leuvense markt oa bij fruit-en groentekraam Bruyninckx. Al deze stages zijn ervaringen die ik meeneem in mijn politieke werk.

Op woensdag 23 augustus werkte ik in het IBIS-hotel in het kader van de VOKA-stage.  In het pas vernieuwde hotel in Leuven werd ik uitstekend ontvangen door manager Carolina. Ik maak er ook een punt van om even mee te werken met alle mensen op de werkvloer. Ik poetste kamers in 14 minuten zoals het hoort samen met de sympathieke Bali die er al 15 jaar werkt als kamermeisje. Het viel mij op dat in dit hotel IBIS mensen tot 25 jaar al werken zoals Franky aan de receptie. Doordat het relatief klein is heeft het een familiale sfeer. Mensen uit Nederland, UK, China maar ook familieleden van patiënten uit Gasthuisberg krijgen hier een warme ontvangst.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, inclusief Els Van Hoof, lachende mensen, zittende mensen en binnen

Afbeelding kan het volgende bevatten: Els Van Hoof, glimlacht, binnen

Maar dit is zeker niet de eerste en de laatste werkervaring die ik wil opdoen. De Leuvense handel en horeca ligt me na aan het hart. Daarom wil ik nu ook zowel in een grotere hotelketen als bij een kleinere zelfstandige hoteluitbater te werk gaan.” Daarom zal ze in navolging van haar Voka-stage bij IBIS eind september ook nog stage lopen bij hotel Binnenhof in de Maria Theresiastraat.

De enige bron van kennis is ervaring
Afgelopen zondag was ik ook werkzaam op de markt in Heverlee bij fruit- en groentekraam Bruyninckx. Het was een fantastische ervaring om voor even marktkramer te kunnen zijn. Als schepen was een gezellige, hygiënische en goed draaiende markt voor mij cruciaal. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen, zo is Leuven al jaren de meest hygiënische markt van Vlaanderen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, inclusief Els Van Hoof, lachende mensen, eten

Onder het motto “van alle markten thuis” ging ik zondag dus letterlijk meehelpen op de markt in Heverlee bij Werner Bruyninckx en Lien en hun geweldig team. Veel arbeidsvreugde en -fierheid gezien en tevreden klanten. Vanaf 7u00 kan je er terecht. Snel ontbijten achter het kraam hoort er ook bij. Het enorm diverse aanbod deed me wel even tilt slaan, per stuk en per kilo verkopen en het juiste zakje geven (gelukkig heeft de helft van de mensen al een eigen tas mee) en de anderen niet van hun werk houden met mijn zoektocht was een uitdaging. Verkopen is een kwestie van goed product, houding en enthousiasme. Het was een topervaring.

Verder wil ik blijven proeven van de dagelijkse realiteit in het bedrijfsleven: Ik vind het zeer belangrijk dat politici niet in hun eigen bubbel leven, maar weten hoe het er echt aan toegaat op het terrein. Dit leidt tot belangrijke inzichten en in het geval van mijn vorige Voka-stage zelfs tot wetgevende initiatieven.

Zo liep ik in de zomer van 2017 stage bij ambulante drugszorg ‘De Spiegel’ in Kessel-Lo. Die ervaringen hebben me niet alleen rijker gemaakt als mens, door alle persoonlijke verhalen, maar hebben er ook voor gezorgd dat ik met hun bezorgdheden aan de slag kon gegaan. Zo bleek het dat er in België een enorm probleem is met informatie-uitwisseling over drugsincidenten. Daarom is nu een wetsvoorstel van mij in behandeling dat zorgt voor het oprichten van een drugsincidentennetwerk waardoor gegevens beter uitgewisseld kunnen worden tussen spoeddiensten, politieartsen, EHBO-standen en zo verder. Het wetsvoorstel bevindt zich in de laatste fase en zal binnenkort worden goedgekeurd.

Stage woensdag 23 augustus:
IBIS-HOTEL, Brusselsestraat 52, 3000 Leuven
08:30-09:45: Ontbijt klaarzetten
09:45-11:00: Kamers
11:00-12:00: Management

Stage zondag 26 augustus:
Markt Heverlee, Bruyninckx fruit-en groentekraam
3001 Heverlee: Van Arenbergplein, de Lignestraat, deel van de Waversebaan
Tot 7:00: uitpakken
07:00-11:00: verkoop