“Bang om kinderen te verliezen, dus zoeken ze geen hulp”
Het Laatste Nieuws* – 03 Dec. 2018
Pagina 8
Wie door drugs in het ziekenhuis belandt, is in ruim zes op de tien gevallen een vrouw. Nochtans gebruiken mannen meer en vaker, maar drugseffecten wegen zwaarder door bij vrouwen. Ook zoeken ze minder snel hulp. “Uit schrik om de kinderen kwijt te raken, proberen ze op eigen houtje af te kicken. Met alle gevolgen van dien.”
De nieuwe cijfers van Volksgezondheid, zijn duidelijk: het aantal Belgen dat door drugs in het ziekenhuis terechtkomt, stijgt. In 2016 – het meest recente registratiejaar – waren het er 6.361. Een toename met 7% tegenover 2014, een vorig ijkpunt. Wat ook opvalt in de cijfers, die CD&V-Kamerlid Els Van Hoof opvroeg bij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), is dat 63% van wie met de hoofddiagnose ‘drugsintoxicatie’ in de kliniek belandt, een vrouw is. “De cijfers zijn opmerkelijk, want uit onderzoek blijkt dat vrouwen minder vaak met drugs experimenteren dan mannen”, zegt Van Hoof. “Ook sterven mannen veel vaker aan de gevolgen van drugs. Tussen 2004 en 2014 zijn in het Vlaams Gewest 571 mensen overleden als gevolg van het gebruik van illegale drugs – 454 mannen en 117 vrouwen.”
Genetisch verschil
Op de vraag waarom vrouwen dan vaker door drugs opgenomen worden in het ziekenhuis, zijn verschillende antwoorden. Zo wijzen onderzoeken uit dat vrouwen op sommige drugs sterker reageren. De Druglijn waarschuwt dat ze, door biologische verschillen, vatbaarder zijn dan mannen voor de effecten van cannabis. THC, de werkzame stof van die drug, heeft namelijk de neiging om zich op te slaan in vetweefsel – waarvan vrouwen er doorgaans meer hebben dan mannen – om zo langzaam z’n weg naar het bloed te zoeken. Ook bij speed tonen proeven op dieren aan dat vrouwen er sterker op reageren. En aan MDMA – de actieve stof in xtc – zijn ze eveneens gevoeliger. Vrouwen hebben meer last van bijwerkingen zoals tandenknarsen, een droge mond, geen eetlust, duizeligheid, misselijkheid, een tintelend gevoel of warmteopwellingen, en lopen een hoger risico op bijvoorbeeld hersenbeschadiging dan mannen. “Een en ander komt door de verschillen in genetica”, legt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) uit . “Er is bijvoorbeeld al een verschil in de werking tussen de lever van een vrouw en die van een man. Behalve bij cannabis merken we ook bij cocaïne dat vrouwen sneller aan toxische concentraties komen. Mannen zijn doorgaans ook groter en zwaarder, zij hebben meer ‘distributievolume’ om de stoffen over het lichaam te verdelen.” Een andere verklaring voor het hogere aantal vrouwelijke druggebruikers in ziekenhuizen is volgens Els Van Hoof (CD&V) dat er ook opnames bij zijn die er niet komen na een vrijwillige inname. “Denk aan drugs die in een drankje worden gedaan op een feestje: daar zijn vrouwen sneller slachtoffer van dan mannen. Er zijn ook opnames na bewust genomen overdosissen om zelfmoord te plegen.”
Hogere drempel
Marijs Geirnaert van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) ziet nog een andere verklaring: de drempel voor vrouwen om bij gespecialiseerde hulpverlening aan te kloppen. “Die is bij een deel van de vrouwen hoger dan voor mannen. Het taboe op druggebruik bij vrouwen is veel groter. Verslaafde vrouwen met kinderen durven er in de regel niet zomaar voor uitkomen dat ze drugs gebruiken. Uit angst dat ze een tijdje weg moeten uit het gezin of – erger nog – dat ze de kinderen komen weghalen. Dus zoeken ze dan maar geen hulp en proberen ze op eigen houtje af te kicken. Dat is net heel erg moeilijk. Met als gevolg dat ze uiteindelijk in een crisissituatie en in het ziekenhuis belanden. Er zijn maar een paar centra in Vlaanderen waar drugsverslaafde moeders samen met hun kinderen terecht kunnen, en daar zijn de plaatsen heel beperkt.”
Copyright © 2018 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden