Levenskwaliteit geven aan ernstige zieke mensen daar draait het voor mij ook om. Dat deed ik met mijn wet op de palliatieve zorg en ook nu met mijn mijn resolutie rond medicinale cannabis.Het was voor mij dan ook een mooie uitdaging toen de ALS-liga mij vroeg om hen te helpen in hun pleidooi voor het legaliseren van medicinale cannabis voor hun patientengroep.Zenuwpijn, spasmen, krampen, spiersamentrekkingen kunnen ook voor hen door geen enkel ander geneesmiddel verholpen worden dan CBD-olie of spray. Het niet-roesverwekkend en niet-verslavend bestandeel van de cannabis-plant.Het is dan ook onverantwoord dat patienten het product illegaal moeten importeren vanuit Nederland en aan onveilige zelf-medicatie moeten doen. Zelfs al schrijven artsen het erkende product Sativex (cannabis-spray) voor, dat enkel terugbetaald wordt voor MS-patienten, kost het hen honderden euro's per maand. Daarom trekken ze naar Nederland. Het zou een wetenschappelijke vooruitgang zijn mochten artsen het gebruik ervan en de bijwerkingen kunnen opvolgen in klinische tests bij verschillende patientengroepen. Daarom beperk ik in mijn resolutie het niet enkel tot ALS, MS of epilepsie.Zie hier de zeven punten ervan:Verzoekt de federale regering om:1. Te investeren in verder klinisch onderzoek naar de doeltreffendheid van het therapeutisch gebruik van cannabinoïden bij het bestrijden van pijn- en spasmesymptomen;2. Op basis van dit onderzoek over te gaan tot het uitbreiden van de indicaties waarvoor het therapeutisch gebruik van cannabinoïden toegelaten is en dit voor die specifieke patiëntengroepen, die niet of onvoldoende gebaat zijn bij andere medicatie, en voor wie klinisch bewijs bestaat voor de positieve effecten van medicinale cannabis met het oog op de bestrijding van pijn- en spasmesymptomen;3. Te investeren in het onderzoek naar de veilige en gecontroleerde productie van CBD-olie, specifiek in het onderzoekscentrum te Kinrooi;4. Op basis van dit onderzoek over te gaan tot de erkenning van CBD-olie als geneesmiddel, voor verstrekking via de ziekenhuisapotheek en onder strikte medische supervisie van de huisarts, aan specifieke patiëntengroepen waarvoor geen andere behandeling aanslaat en voldoende wetenschappelijke evidentie bestaat over de positieve werking van cannabinoïden voor therapeutisch gebruik, hierbij specifiek te kijken naar MS, ALS en epilepsie;5. Over te gaan tot de uitbreiding van het therapeutisch gebruik van Sativex® naar ALS-patiënten;6. Over te gaan tot de oprichting van het speciaal bureau zoals bepaald door het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen van 1961 van de Verenigde Naties dat instaat voor het vastleggen van de modaliteiten waarop de gecontroleerde productie van medicinale cannabis wordt toegelaten in België;7. Te onderzoeken om in afwachting van de legale productie van CBD-olie in België, de import van erkende en veilige CBD-olie toe te laten;

Geplaatst door Els Van Hoof op Vrijdag 28 december 2018

Levenskwaliteit geven aan ernstige zieke mensen, daar draait het voor mij ook om. Dat deed ik met mijn wet op de palliatieve zorg en ook nu met mijn mijn resolutie rond medicinale cannabis.
Het was voor mij dan ook een mooie uitdaging toen de ALS-liga mij vroeg om hen te helpen in hun pleidooi voor het legaliseren van medicinale cannabis voor hun patientengroep.
Zenuwpijn, spasmen, krampen, spiersamentrekkingen kunnen ook voor hen door geen enkel ander geneesmiddel verholpen worden dan CBD-olie of spray. Het niet-roesverwekkend en niet-verslavend bestandeel van de cannabis-plant.

Het is dan ook onverantwoord dat patienten het product illegaal moeten importeren vanuit Nederland en aan onveilige zelf-medicatie moeten doen. Zelfs al schrijven artsen het erkende product Sativex (cannabis-spray) voor, dat enkel terugbetaald wordt voor MS-patienten, kost het hen honderden euro’s per maand. Daarom trekken ze naar Nederland.
Het zou een wetenschappelijke vooruitgang zijn mochten artsen het gebruik ervan en de bijwerkingen kunnen opvolgen in klinische tests bij verschillende patientengroepen. Daarom beperk ik in mijn resolutie het niet enkel tot ALS, MS of epilepsie.

Zie hier de zeven punten ervan:

Verzoekt de federale regering om:
1. Te investeren in verder klinisch onderzoek naar de doeltreffendheid van het therapeutisch gebruik van cannabinoïden bij het bestrijden van pijn- en spasmesymptomen;
2. Op basis van dit onderzoek over te gaan tot het uitbreiden van de indicaties waarvoor het therapeutisch gebruik van cannabinoïden toegelaten is en dit voor die specifieke patiëntengroepen, die niet of onvoldoende gebaat zijn bij andere medicatie, en voor wie klinisch bewijs bestaat voor de positieve effecten van medicinale cannabis met het oog op de bestrijding van pijn- en spasmesymptomen;
3. Te investeren in het onderzoek naar de veilige en gecontroleerde productie van CBD-olie, specifiek in het onderzoekscentrum te Kinrooi;
4. Op basis van dit onderzoek over te gaan tot de erkenning van CBD-olie als geneesmiddel, voor verstrekking via de ziekenhuisapotheek en onder strikte medische supervisie van de huisarts, aan specifieke patiëntengroepen waarvoor geen andere behandeling aanslaat en voldoende wetenschappelijke evidentie bestaat over de positieve werking van cannabinoïden voor therapeutisch gebruik, hierbij specifiek te kijken naar MS, ALS en epilepsie;
5. Over te gaan tot de uitbreiding van het therapeutisch gebruik van Sativex® naar ALS-patiënten;
6. Over te gaan tot de oprichting van het speciaal bureau zoals bepaald door het Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen van 1961 van de Verenigde Naties dat instaat voor het vastleggen van de modaliteiten waarop de gecontroleerde productie van medicinale cannabis wordt toegelaten in België;
7. Te onderzoeken om in afwachting van de legale productie van CBD-olie in België, de import van erkende en veilige CBD-olie toe te laten;