Maandag 4 februari stelde ik de brochure “Glashelder” voor. Met deze brochure willen we een antwoord bieden aan de vele vragen en uitdagingen die op startende Horecaondernemers afkomen. In Leuven groeit de Horeca nog steeds. Met meer dan 650 zaken is het onze Horeca een belangrijke economische speler die meer dan 2300 mensen of 1500 voltijds equivalenten tewerkstelt. Maar bij het openhouden van een zaak komt meer kijken dan alleen pintjes tappen of spaghetti ’s serveren. Neem nu jonge Jozefien die volgende hippe koffiebar in onze stad wilt openen. Eerst moet ze het pand dat ze uitkoos stedenbouwkundig checken. Is het al een handelspand? Prima! Anders heeft ze een vergunningswijziging nodig. De situatie is anders als Jozefien eerst als pop-up wilt starten. Daar is een apart reglement voor waarbij geen omgevingsvergunning nodig is, maar met een specifieke aanvraag. En als Jozefien ervoor kiest om een bestaand café te huren moet ze wel geen omgevingsvergunning aanvragen, maar heeft ze een uitbatingsvergunning nodig. Dat kan je alleen krijgen mits een gunstig brandveiligheidsverslag. Als Jozefien in haar koffiebar ook koffies met een degustiefje bij aanbiedt moet ze ook een drankvergunning aanvragen. En indien dit moet, moet ook de hygiënevergunning. Indien er alleen maar Irish Coffee geschonken wordt, dan is een drankvergunning niet nodig. Dus moet Jozefien ook de hygiënevergunning niet. Maar dan moet Jozefien wel voldoen aan de vereisten van de hygiënevergunning, in het geval dat er ooit controle komt. Kan u nog volgen? Dit kluwen van politiereglementen is nu gebundeld in een gemakkelijke gids. Hierin staat voor elke soort vergunning wanneer je hem nodig hebt en wat je ervoor waar moet bezorgen. Zo werken we aan een horecavriendelijk klimaat in Leuven. Opdat de Leuvenaars en onze bezoekers ze nog lang mogen mogen