Het Belang van Limburg*,

Wo. 27 Feb. 2019, Pagina 4

Brussel/KinrooiDe Kamercommissie Volksgezondheid heeft dinsdag het licht op groen gezet voor de oprichting van een Cannabisbureau. Daarmee komt er een wettelijk kader voor de teelt van medicinale cannabis in ons land. Onder andere in Kinrooi wordt daar reikhalzend naar uitgekeken.

De oprichting van het Cannabisbureau belandde dinsdag in een politieke stroomversnelling. Drie weken geleden dienden Open Vld, CD&V en MR – de partijen van de minderheidsregering – een eerste wetsvoorstel in om de productie van medicinale cannabis in ons land door de overheid te laten reguleren.

Aanvankelijk leek het alsof ze op de steun van ex-coalitiepartner N-VA rekenden, maar het gevaar dreigde dat door de onderhandelingen om een meerderheid te vinden het dossier niet meer klaar zou geraken voor het einde van de legislatuur. Dat zou voor maanden vertraging zorgen.

Om die klip te omzeilen, zocht Kamerlid Nele Lijnen (Open Vld) een achterpoortje. Op de agenda van de Kamercommissie Volksgezondheid stond dinsdag een voorstel over nieuwe financiering voor het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Aangezien het Cannabisbureau daar integraal deel van zal moeten uitmaken, voegde Lijnen haar wetsvoorstel voor de oprichting van het Cannabisbureau als een amendement toe aan het bestaande punt. Zo kon de commissie niet anders dan zich versneld over het thema te buigen. Dankzij steun van PS, cdH en Ecolo-Groen werd het punt zonder enige moeite goedgekeurd. N-VA onthield zich.

Levenskwaliteit

Het Cannabisbureau moet ervoor zorgen dat cannabis voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden onder regeringstoezicht geteeld kan worden. Het bureau moet de gronden vergunnen waarop de cannabisplant verbouwd mag worden en zal instaan voor het afleveren van teeltlicenties aan privébedrijven. Het bureau zal op termijn ook de volledige cannabisoogst beheren en een monopolie houden op de invoer en uitvoer van de cannabis.

“Met dit voorstel maken we het eindelijk mogelijk om op een legale manier medicinale cannabis te produceren, onder strikte controle van de overheid”, zegt Lijnen. “Daarmee spelen we in op de

wereldwijde evolutie die wetenschappelijk aantoont dat cannabis positieve medicinale effecten kan hebben.”

Ook Kamerlid Els Van Hoof (CD&V), die het wetsvoorstel mee indiende, is tevreden. “Medicinale cannabis kan de levenskwaliteit van ernstig zieke patiënten drastisch verhogen. Maar dan moeten we wel honderd procent zeker zijn dat zij een veilig en gecontroleerd geneesmiddel op basis van cannabis krijgen. Daarom is het belangrijk dat er een regeringsagentschap wordt opgericht dat hierop toeziet. Op die manier kan, naar analogie met het cannabisbureau BMC in Nederland, zeer belangrijk onderzoek verricht worden naar de medische eigenschappen van cannabis. Met als uiteindelijke doel het verlichten van pijn bij mensen voor wie geen andere medicijnen werken.”

250 jobs in Kinrooi?

Wellicht zal de plenaire vergadering van de Kamer op 21 maart de definitieve goedkeuring geven aan het dossier. Daarna kan het Cannabisbureau effectief worden opgericht en kunnen de eerste vergunningen voor de teelt worden toegekend.

Wie alvast staat te popelen, zijn de mensen achter de Limburgse start-up Rendocan, het bedrijf dat in Kinrooi van start wil gaan met het onderzoek naar en de teelt van medicinale cannabis.

Daarvoor zouden op korte termijn tot 150 tot 250 jobs kunnen worden gecreëerd. Het bedrijf wil daarvoor in een eerste fase 25 miljoen euro investeren in een productiefaciliteit van 6.200 m². “De bouwvergunning daarvoor zou eerstdaags in orde moeten komen”, zegt CEO Joris Vanvinckenroye. “Nu hopen we dat het snel gaat, al is er nog een lange weg te gaan.”

Timmie VAN DIEPEN ■