De Morgen,

Do. 07 Mar. 2019, Pagina 6

Vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling volgen of borstvoeding geven worden volgens CD&V-Kamerlid Els Van Hoof onvoldoende beschermd. Ze dient twee wetsvoorstellen in die voor verandering moeten zorgen.

Een vrouw die zwanger is, mag door haar werkgever niet ontslagen of anders behandeld worden. Ze is beschermd door de antidiscriminatiewet. Maar voor vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan, schiet diezelfde wet tekort, vindt Van Hoof. Ze verwijst naar een proefbuisbehandeling of in-vitrofertilisatie (ivf), een veeleisend proces, waarbij vrouwen onder meer bloedstalen afgeven, hormooninjecties krijgen, echo’s laten nemen, enzovoort. “Zulke behandelingen blijken zeer moeilijk combineerbaar met een job.”

Vrouwen getuigden al over negatieve evaluaties of ontslagen. De christendemocrate dient daarom een wetsvoorstel in om de ‘medisch begeleide

voortplanting’ op te nemen als grond voor discriminatie. “Dat zorgt voor een rechtstreekse bescherming en meer zichtbaarheid voor de rechten van deze vrouwen.”

Ook wil ze vrouwen die borstvoeding willen geven, beter beschermen. “Nu krijgt een op de vijf op het werk geen pauzes hiervoor.”

(FVG) ■