Donderdag 4 april nam de kansspelwetgeving van Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de laatste horde in het parlement. Het wetsontwerp, dat werd goedgekeurd in de plenaire vergadering, bevat belangrijke maatregelen om de speler te beschermen tegen de risico’s van gokverslaving, zoals meer controle op slotmachines in cafés en extra maatregelen om te vermijden dat minderjarigen op gokautomaten kunnen. Ook krijgen de gemeenten meer invloed om gokkantoren op hun grondgebied te reglementeren.

Zelf ben ik zeer blij dat twee van mijn wetsvoorstellen goedgekeurd werden als amendement op het wetsontwerp: een verbod op het gokken op jeugdwedstrijden en een structureel overleg tussen de Kansspelcommissie en de hulpverleningssector. Ongeveer een half miljoen Belgen kampt naar schatting met gokproblemen. We moeten als samenleving barrières opwerpen die kwetsbare spelers beschermen tegen de gokindustrie. Daarom ben ik zeer tevreden dat verschillende maatregelen die ik eerder indiende als wetsvoorstel, er nu komen.

Verbod gokken op jeugdwedstrijden

In de eerste plaats gaat het om een verbod op online gokken op jeugdwedstrijden. Ik diende hierover vorig jaar een wetsvoorstel in. We geven als overheid een enorm slecht signaal door gokken op jeugdwedstrijden toe te laten. Jongeren zijn zeer vatbaar voor de risico’s van gokverslaving.  Daarnaast blijven jeugdwedstrijden veel meer onder de radar, wat de deur wagenwijd openzet voor criminele praktijken als omkoping en matchfixing. Afgelopen jaar werden meisjes van de nationale voetbalploeg onder 17 nog benaderd om een match te verkopen voor 50.000 euro. We mogen jongeren echt niet langer blootstellen aan maffiose praktijken. Jeugdsport hoort een plaats van sport- en spelplezier te zijn, ver weg van de risico’s van online gokken.

Structureel overleg hulpverleningssector

Een tweede wetsvoorstel dat is toegevoegd aan het goedgekeurde ontwerp is een dat voorziet in een structureel overleg tussen de Kansspelcommissie en de hulpverleningssector. De hulpverleningssector voor mensen met een gokverslaving doet ontzettend belangrijk werk. Een kleine 500.000 Belgen zijn gokverslaafd. We zijn nog onvoldoende op de hoogte van de zware impact die een gokverslaving heeft op het leven van de gokkers, maar ook op die van hun omgeving. Ontzettend veel gokkers zitten met zelfmoordneigingen, meer dan de helft heeft relatieproblemen, 22% zit in de schulden.

Op dit moment voorziet de Kansspelwet in een jaarlijks overleg tussen de toezichthouder, de Kansspelcommissie, en de gokindustrie. Dat overleg zal mijn wetswijziging nu ook voorzien worden met de hulpverleningssector. De toezichthouder dient in de eerste plaats het maatschappelijk belang, het gezondheids- en welzijnsperspectief en de bescherming van de consument voorop te stellen. Dat gebeurt op dit moment onvoldoende. De gezondheid van spelers is prioritair, niet de winsten van de gokindustrie.

Onderzoeksdata

Mijn derde amendement zorgt ervoor dat onderzoeksdata die wordt verzameld op online goksites, gedeeld zal moeten worden met de Kansspelcommissie. Op die manier komt een schat aan informatie vrij, die meer wetenschappelijk onderzoek naar de risico’s van gokken mogelijk maakt. Het gaat dan over informatie over hoe lang men speelt, hoeveel er wordt ingezet, wat de verliezen zijn enzo verder.

Ik ijver al vele jaren voor een betere bescherming van gokkers en diende hieromtrent al verschillende wetsvoorstellen in. Ook eerdere wetsvoorstellen werden ondertussen al ten dele of volledig omgezet in wet door de Minister van Justitie. Zo pleitte ik voor een uitgavenlimiet en een plafonnering van het aantal wedkantoren op 600 in plaats van 1.0000. In KB’s in april en oktober 2018 verscherpte Minister Geens al de regels omtrent de reclame, zorgde hij voor een speellimiet van 500 euro per week en plafonneerde hij het maximum aantal wedkantoren op 600 in plaats van 1.000. Zo zetten we belangrijke stappen richting een samenleving zonder gokverslaving.