Van Hoof pleit voor uitbreiden palliatief forfait

BRUSSELHet aantal ongeneeslijk zieken dat een aanvraag tot palliatief forfait indient, blijft jaar na jaar licht toenemen. In 2017 werden 26.845 aanvragen voor een ­financiële tegemoetkoming ingediend. Daarmee stijgen de aanvragen elk jaar zo’n 3 procent. Tegenover 2010 is er al een toename van 30 procent. Dit blijkt uit cijfers die Leuvens CD&V-politica Els Van Hoof opvroeg bij minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Van Hoof pleit ervoor om het palliatief forfait niet alleen beschikbaar te maken voor zieken die naar schatting minder dan drie maanden te leven hebben, zoals vandaag de regel is. ‘In 2016 is mijn wetsvoorstel goedgekeurd waardoor er geen tijdslimiet meer nodig is om ­zieken als ‘palliatief’ te identifi­ceren en palliatieve zorg in te kunnen schakelen. Dat kan dus al van zodra iemand geen kans meer heeft op genezing, los van de nog te verwachten levens­termijn. Dat is een goede zaak, want hierdoor kan men veel vroeger het zorgtraject bespreken met de zieke en zijn familie of naasten.’

‘Het palliatief forfait is het budget dat deze zieken tweemaal kunnen aanvragen, telkens voor een maand, voor de extra zorgkosten die men heeft als men thuis sterft. De patiënten kunnen er de toeslagen voor ­geneesmiddelen, verzorgings­materiaal en hulpmiddelen mee bekostigen. Maar om dit forfait aan te vragen, geldt het levensverwachtingscriterium nog wel. Dit is compleet tegenstrijdig. Ook hier moet het criterium van een levensverwachting van drie maanden worden verruimd.’

Het palliatief forfait bedraagt 673,11 euro. Het is aan de arts om het statuut toe te kennen. In 2017 gaf Volksgezondheid 17,5 miljoen euro uit aan palliatieve forfaits. (vbr)