Het Nieuwsblad* – 19 Nov. 2019

Pagina 4

* Het Nieuwsblad/Vlaamse Ardennen – Gentse Rand, Het Nieuwsblad/Oostende-Westhoek, Het Nieuwsblad/Antwerpen, Het Nieuwsblad/Brussel-Noordrand, Het Nieuwsblad/Kortrijk-Waregem-Menen, Het Nieuwsblad/Limburg, Het Nieuwsblad/Meetjesland – Leiestreek, Het Nieuwsblad/Pajottenland, Het Nieuwsblad/Mechelen-Lier, Het Nieuwsblad/Leuven-Hageland, Het Nieuwsblad/Roeselare-Tielt-Izegem, Het Nieuwsblad/Kempen, Het Nieuwsblad/Waasland, Het Nieuwsblad/Dender, Het Nieuwsblad/Aan Gent gebonden, Het Nieuwsblad/Brugge-Oostkust

CD&V wil de verkoop van tabak in supermarkten verbieden. Kamerlid Els Van Hoof heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend. Ze baseert zich op een advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR), waarin staat dat tabak en e-sigaretten niet zomaar zouden mogen worden verkocht op toegankelijke plaatsen, zoals de kassa van grootwarenhuizen. De verkooppunten zouden volgens de HGR moeten worden beperkt tot gespecialiseerde tabaks­winkels en krantenwinkels.

Van Hoof wil tabak ook bannen uit nachtwinkels. “Hoe minder verkooppunten, hoe lager de consumptie en hoe beter ook voor de volksgezondheid”, zegt ze. In haar wetsvoorstel staat ook een totaalverbod op tabaksreclame. Momenteel mogen krantenwinkels wel nog reclame ophangen voor tabaksproducten.

Voorlopig onder­tekenden alleen CD&V’ers het wetsvoorstel, maar Van Hoof maakt zich sterk dat ook andere fracties het zullen onder­steunen. (hca)