Applaus voor de zorgmedewerkers om 20u!

Elke avond klokslag 20u geven we een welverdiend applaus aan al onze zorghelden. Vandaag om 12u ‘s middags komt daar nog #mercivanuitmijnkot bij, waarbij iedereen een wit laken uithangt. Laten we deze overweldigende steunbetuigingen blijven geven aan alle zorgmedewerkers, artsen, verpleegkundigen, maar ook alle medewerkers in voedingswinkels- en distributeurs, postkantoren, banken en tankstations die zichzelf op dit moment wegcijferen om ons land draaiende te houden. 

Ik ben vandaag weer op post!

Samen kunnen we de strijd tegen Corona aan!

Het zijn bijzondere tijden. De genomen maatregelen door de overheid zijn ingrijpend, maar noodzakelijk. Daarom een uitzonderlijke dank aan iedereen voor uw solidariteit. Laten we goed voor elkaar zorgen!

Om alles even op een rijtje te zetten ziet u hieronder een tabel met de genomen maatregelen om de verspreiding van het virus te vertragen. Via deze link kan u het Ministerieel Besluit van Minister De Crem raadplegen.

Coronamaatregelen: overbruggingsrecht en hinderpremies

We moeten absoluut voorkomen dat de ingrijpende maatregelen om het Coronavirus te bestrijden leiden tot een economische ramp. Daarom doen onze Vlaamse en Federale Overheid er alles aan om bedrijven en werknemers te ondersteunen. Een kleine greep uit de maatregelen:

– Overbruggingsrecht: zelfstandigen die getroffen worden door sluitingen, zullen een beroep kunnen doen op een overbruggingsrecht van 1.291,69 euro per maand zonder kinderlast en 1.614,10 euro met kinderlast.

– Hinderpremie: om bedrijven die moeten sluiten financieel te ondersteunen bedraagt de “corona-hinderpremie” 4000 euro voor bedrijven die verplicht moeten sluiten en 2000 euro voor bedrijven die enkel in het weekend moeten sluiten. Dit geldt voor de eerste 3 weken, nadien krijgen ze 160 euro per dag. Alle zaken met minstens 1 volwaardig inkomen komen in aanmerking, ook marktkramers.

De regeling geldt ook voor marktkramers, of voor horecazaken die wel nog afhaalmaaltijden klaarmaken. Ook zelfstandigen in bijberoep hebben er recht op, als zij vergelijkbare sociale bijdragen betalen als een gewone zelfstandige.

– Forfaitair bedrag: mensen die op een werkloosheidsuitkering vallen krijgen snel een forfaitar bedrag van 1450 euro.

– Voor wie door technische werkloosheid minder inkomen heeft, zal de Vlaamse overheid de water-, gas- en elektriciteitsfactuur 1 maand lang overnemen.  In deze periode van uitzonderlijke maatregelen, zullen geen afsluitingen gebeuren.

– Crisiswaarborgen bedrijven: bedrijven die hun schulden niet kunnen betalen moeten een kleinere premie betalen (0,25% ipv 0,5%)