Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal staan klappen voor de zorgverleners, nu moeten we ervoor zorgen dat zij in de toekomst geen klappen meer ontvangen. In een interview met VRT besprak ik de plannen van CD&V om het zorgberoep te herwaarderen.

Een eenmalige premie voor het zorgpersoneel kan, maar mag geen doekje voor het bloeden zijn. We moeten de arbeidsomstandigheden van zorgverleners structureel verbeteren. Dit door ervoor te zorgen dat ze minder met administratie, hygiënische taken en catering moeten bezig zijn. Die taken moeten meer overgenomen worden door zorgkundigen en ander personeel.

Verder wil mijn partij meer verplegend personeel aantrekken. Sinds enkele jaren duurt de bachelor verpleegkunde 4 jaar in plaats van 3. Om toch voldoende studenten voor die opleiding te blijven charmeren, wil CD&V de onkosten vergoeden tijdens de opleidingsstage. Een ander voorstel is om HBO5-verpleegkundigen (die een 3-jarige opleiding kregen) een statuut te geven als “teamverpleegkundige”. Zij worden nu onvoldoende erkend.

Verder moet veel meer geld gaan naar preventiebeleid en geestelijke gezondheidszorg. Middelen maken we hiervoor vrij door overconsumptie tegen te gaan en het “financiering per prestatie”-systeem te hervormen.

Raadpleeg op de website van VRT het standpunt van CD&V over de herwaardering van het zorgberoep.