Na het eerste parlementaire jaar van de nieuwe legislatuur maak ik graag de balans op. Ik werd voor het eerst voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken en smeet mij weer volop in de ethische en gezondheidsdossiers. Ondanks de gezondheidscrisis, het overlijden van mijn eigen dierbare vader, de aanslepende regeringsonderhandelingen zocht ik naar zaken die hoop en licht geven aan het einde van een tunnel.

Waar vele politici gelukkig zijn met een tweet die veel gedeeld is, ben ik vooral gelukkig dat ik op 1 jaar tijd al 8 van mijn wetgevende initiatieven heb kunnen laten goedkeuren. Daar hebben mensen tenminste echt iets aan. U zal snel zien dat er 1 rode draad doorheen al mijn initiatieven loopt: altijd gaat mijn aandacht uit naar de meest kwetsbaren in de samenleving.

In deze gepolariseerde tijden telt voor mij de zorg voor ieder mens in België en wereldwijd. Ik wens eenieder van jullie een deugddoend verlof en dank voor alle inspirerende berichtjes en steun!

Ik zet mijn goedgekeurde voorstellen hier op een rijtje:

Commissie Gezondheid:

✅ Resolutie Geestelijke gezondheidszorg: Mijn resolutie wil geestelijke gezondheidszorg gelijkwaardig maken aan fysische gezondheidszorg: de 1 op 3 Belgen die zich niet goed in hun vel voelen verdienen kwalitatieve, toegankelijke, betaalbare en nabije psychologische hulp.

✅ Wet gratis anticonceptie voor kwetsbare vrouwen: De prijs van voorbehoedsmiddelen mag nooit een obstakel zijn om zelf te kunnen bepalen wanneer je zwanger wordt. Door mijn wet krijgen vrouwen met een laag inkomen of een leefloon gratis anticonceptie.

✅ Wet vaderschap, ivf en borstvoeding als discriminatiegrond

Om het signaal te geven dat voor zowel mannen als vrouwen het opnemen van hun gezinstaken even belangrijk zijn als hun carrière, verbiedt mijn wetsvoorstel discriminatie omwille van vaderschap, geven van borstvoeding of volgen van een ivf-behandeling.

✅ Wetten tabak: verbod reclame en roken in de wagen

Zien roken doet roken. Om de 40 Belgen die elke dag sterven aan tabaksgebruik te beschermen zorgt mijn wetsvoorstel voor een totaalverbod op tabaksreclame  en een rookverbod in de wagen in het bijzijn van alle minderjarigen.

Commissie Buitenlandse Zaken

✅ Oprichting Bijzondere Commissie Koloniaal Verleden: Als voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken slaagde ik in het huzarenstukje om een Bijzondere Commissie op te richten die ons gehele koloniale verleden zal onderzoeken, zonder taboes. Enkel door het verleden te verwerken kunnen we aan een toekomst bouwen.

✅ Resolutie leeftijdsdiscriminatie: Zolang ouderen worden weggezet als uitgeblust en overbodig zullen we als samenleving nooit ons volle potentieel bereiken. Mijn ambitieuze resolutie wil ouderen een juridische stok achter de deur geven om hun rechten te doen gelden, door een VN-conventie.

✅ Resolutie 0,7% voor ontwikkelingssamenwerking: Alschristendemocraat vind ik het de fundamentele verantwoordelijkheid van de overheid om mensen die leven in armoede, honger en oorlog te helpen. Ik wil daarom de schabouwelijke 0,45% van ons budget dat we aan ontwikkelingssamenwerking uitgeven verhogen naar 0,7%.

✅ Resolutie Taiwan:  Taiwan is democratisch maar kwetsbaar en geïntimideerd door het grote China. Onze solidariteit met Taiwan tonen, is belangrijk door te focussen op dialoog met China, diepgaande betrekkingen maar ook betekenisvolle deelname van Taiwan aan internationale organisaties als de Wereldgezondheids-organisatie