CD&V-kamerlid Els Van Hoof voelde minister voor Mobiliteit Gilkinet aan de tand over de de opening van een station in Haasrode.

Van Hoof: “Het is zeer jammer dat de opening van een nieuw station in Haasrode geen deel uitmaakt van het huidige vervoersplan 2020-2023, dat inging in december 2020. Ik wilde daarom van de Minister weten of de regering met het oog op het volgende vervoersplan vanaf 2023 hier eindelijk werk van zal maken.”

Van Hoof kreeg een positief antwoord van de Minister. Al in het eerste kwartaal van dit jaar zal NMBS starten met een nieuwe haalbaarheidsstudie. Ze zal hiervoor in dialoog treden met ‘Regionet’, researchpark Haasrode, de Stad Leuven en gemeente Bierbeek. Indien de studie een positief advies oplevert, kan station Haasrode worden opgenomen in vervoersplan 2023-2026. De Minister sprak de hoop uit dat in 2024 een nieuw station geopend kan worden.

Van Hoof: “Dat is zeer hoopvol nieuws. In Leuven zijn we de studies wel wat beu. Het wordt tijd om ook eindelijk een ei te kunnen leggen.”

De vorige Minister Bellot schermde met een oude haalbaarheidsstudie, waarin NMBS een negatief advies gaf voor opening van een station in Haasrode. Van Hoof: “Deze is absoluut niet meer actueel. Verschillende studies (waarvan die van project Regionet Leuven de meest recente is) toonden intussen aan dat er voldoende vervoerspotentieel is voor deze halte, die ook technisch haalbaar is. Vorig jaar ondertekende de NMBS ook mee de vernieuwde overeenkomst om de verkeerproblemen in en rond het industriepark Haasrode aan te pakken. Daarin werd gesteld dat een treinhalte in Haasrode een absolute topprioriteit was.”

Voor de coronapandemie moesten dagelijks 10.000 werknemers en 3.500 studenten zich naar het researchpark in Haasrode begeven. Zo’n 90% moet dit met de wagen doen, wat een groot aantal files opleverde. Wanneer dit zich hervat na de pandemie, zou een halte in Haasrode al een grote druk weg kunnen nemen die nu ligt op de stad Leuven en haar station, waar dagelijks even veel reizigers afstappen en opstappen als in Antwerpen-Centraal.