Alweer ontvlamd het smeulende conflict tussen Palestina en Israël. Alweer staat de internationale gemeenschap aan de zijlijn. In mijn plenaire vraag aan Minister van Buitenlandse Zaken Wilmès pleit ik voor een structurele oplossing, waarbij België ook een voortrekkersrol speelt in maatregelen tegen de Israëlische nederzettingenpolitiek.

Onrust Midden-Oosten – Van Hoof: "Regering moet binnen de EU een vuist maken"BRUSSEL 11/05 14:29 (BELGA) CD&V-Kamerlid Els Van Hoof pleit er bij de regering voor om een voortrekkers rol te spelen in de Europese aanpak van de Israëlische bezettingspolitiek, en een coalitie van gelijkgezinde lidstaten op de been te brengen indien het dossier geblokkeerd blijft op Europees niveau. "Je kunt die permanente schending van het internationaal recht blijven veroordelen, maar het gaat nu toch om een soort permanent uitdagen", legt ze uit aan Belga.In het regeerakkoord van de Vivaldi-coalitie staat dat de regering "verdere stappen" zal zetten in de aanpak van de Israëlische nederzettingen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Dat kan desgevallend samen met een groep van gelijkgezinde lidstaten, klinkt het daarin.CDV-Kamerlid Els Van Hoof brengt die passage van het regeerakkoord in herinnering, nu het conflict tussen Israël en de Palestijnen in Oost-Jeruzalem al dagenlang dreigt te escaleren. "De regering moet binnen de EU een vuist maken en met een 'coalition of the willing' krachtdadig antwoord bieden op de Israëlische bezettingspolitiek", tweette ze dinsdagochtend. In geval van blokkering op EU-niveau kan die coalitie "gerichte tegenmaatregelen nemen".De Hoge Vertegenwoordiger van het Europees buitenlandbeleid Josep Borrell had vorig jaar al aangekondigd dat hij een lijst zou opstellen met mogelijke proportionele tegenmaatregelen, legt Van Hoof uit aan Belga. Alleen is die lijst er nog altijd niet, en dreigt het conflict in Oost-Jeruzalem nu volledig uit de hand te lopen. "Als de Europese Unie te traag werkt, moeten we op zoek gaan naar een coalitie van gelijkgezinde lidstaten om die tegenmaatregelen te kunnen nemen", zegt ze. "Je kunt die schendingen blijven veroordelen, maar het gaat nu toch om een soort permanent uitdagen."Van Hoof roept de regering en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) op om daarin het voortouw te nemen op Europees vlak. "De tijd is rijp om bij de Europese Unie te vragen naar de stand van zaken van die lijst van Borrell. Als die er niet komt, moeten we zelf een voortrekkersrol spelen."De voorzitster van de commissie Buitenlandse Betrekkingen in de Kamer benadrukt dat een multilateraal onderhandelde uitkomst, een tweestatenoplossing met de grenzen die in 1967 zijn vastgelegd als uitgangspunt, de voorkeur wegdraagt. De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden kan daarin ook een rol spelen, zegt Van Hoof.Minister Wilmès noemde het geweld in Oost-Jeruzalem eerder al "onaanvaardbaar". "België roept op tot respect voor de status quo van de heilige plaatsen, het internationaal recht en de mensenrechten", klonk het op dinsdagochtend op Twitter, waarbij Wilmès zowel het afvuren van raketten vanuit de Gazastrook als de Israëlische raids veroordeelde. "We roepen op tot onmiddellijke de-escalatie." Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir drukte via Twitter haar bezorgdheid uit over de situatie. "Het internationaal recht moet worden gerespecteerd. Geweld is nooit de oplossing."

Geplaatst door Els Van Hoof op Woensdag 12 mei 2021