Het rapport van de OESO en de studies van de staten generaal geestelijke gezondheidszorg bevestigen wat we eigenlijk al zo lang aanvoelen.

Ook voor corona was het tekort aan capaciteit en middelen in de geestelijke gezondheidszorg buitengewoon zorgwekkend. 40% van de psychologen en ruim 60% van de psychiaters in Vlaanderen aanvaardden dit voorjaar geen nieuwe patiƫnten.

De regering trof al enkele maatregelen, zoals een versterking van de mobiele crisisteams om jongeren en ouderen met acute psychische problemen thuis te gaan opzoeken en een budget van 20 miljoen euro voor meer personeel en capaciteit in de kinder- en jeugdpsychiatrie?

Crisistijden vragen echter geen oplapwerk. Onze GGZ heeft geen pleisters, maar een zware operatie nodig.CD&V gaf vorig jaar met mijn resolutie de aanzet om psychologische hulp toegankelijker, betaalbaarder en proactiever te maken in de eerste lijn. Zo willen we voorkomen dat milde problemen escaleren. Ik vroeg de regering om een tandje bij te steken.

Het rapport van de OESO en de studies van de staten generaal geestelijke gezondheidszorg bevestigen wat we eigenlijk al zo lang aanvoelen. Ook voor corona was het tekort aan capaciteit en middelen in de geestelijke gezondheidszorg buitengewoon zorgwekkend. 40% van de psychologen en ruim 60% van de psychiaters in Vlaanderen aanvaardden dit voorjaar geen nieuwe patiƫnten.De regering trof al enkele maatregelen, zoals een versterking van de mobiele crisisteams om jongeren en ouderen met acute psychische problemen thuis te gaan opzoeken en een budget van 20 miljoen euro voor meer personeel en capaciteit in de kinder- en jeugdpsychiatrie?Crisistijden vragen echter geen oplapwerk. Onze GGZ heeft geen pleisters, maar een zware operatie nodig.CD&V gaf vorig jaar met mijn resolutie de aanzet om psychologische hulp toegankelijker, betaalbaarder en proactiever te maken in de eerste lijn. Zo willen we voorkomen dat milde problemen escaleren. Ik vroeg de regering om een tandje bij te steken.

Geplaatst door Els Van Hoof op Donderdag 10 juni 2021