Vandaag werd Hotel-Rwandaheld Paul Rusesabagina veroordeeld voor terrorismemisdrijven. Afgelopen week raakte bekend dat ook journalist Peter Verlinden en zijn vrouw slachtoffer werden van spionage, hoogstwaarschijnlijk door het Rwandese regime. CD&V-Kamerlid en voorzitster van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen vindt dat ons land de betrekkingen met het regime-Kagame moet herbekijken. “Rode lijn na rode lijn wordt overschreden, toch blijft ons land focussen op stille diplomatie en hopen op beterschap. We moeten ook eens luid en duidelijk durven zijn en het beleid van intimidatie en repressie veroordelen.”

Een resolutie van Els Van Hoof die onze regering vraagt om de repatriëring van Paul Rusesabagina van Rwanda naar België ter sprake te brengen bij Rwanda werd in juni nog goedgekeurd. Van Hoof dringt hier vandaag opnieuw op aan: “Ons land moet actief tussenkomen wanneer de rechten van een Belgisch staatsburger geschonden worden. Het is nu wel duidelijk dat Rwanda er niet in geslaagd is om in minimale waarborgen voor een eerlijk proces te voorzien. De rechten van de beklaagde zijn systematisch geschonden: hij werd slachtoffer van een gedwongen verdwijning, kreeg wekenlang geen toegang tot een advocaat van zijn keuze, zijn documenten ter verdediging werden afgenomen en ingelezen door Rwandese autoriteiten.”

Van Hoof vindt dat België nog niet sterk genoeg reageert op de situatie van mensenrechten in Rwanda. Van Hoof: “De zaak-Rusesabagina is geen geïsoleerd geval, maar een voorbeeld van een bredere en systematische problematiek in het Rwandese rechtssysteem. Iedereen die kritiek heeft op het regime wordt het slachtoffer van intimidatie, of zelfs erger. Zelfs vertrouwelijke gesprekken tussen de dochter van Paul Rusesabagina en Minister van Buitenlandse Zaken Wilmès werden afgeluisterd door de Rwandese inlichtingendiensten. Rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch leggen een systematisch patroon van gedwongen verdwijningen, illegale en arbitraire aanhoudingen, oneerlijke processen en andere ernstige mensenrechtenschendingen bloot.”

Ze vraagt daarom dat dat België haar steun aan het regime-Kagame verbindt aan de implementering van de aanbevelingen van de VN-Mensenrechtenraad in haar Universal Periodic Review van het land. Zo moet Rwanda bijvoorbeeld onder toezicht van de VN-Mensenrechtenraad geloofwaardige en grondige onderzoeken voeren naar beschuldigingen van buitengerechtelijke executies, gedwongen verdwijningen, willekeurige detentie, foltering en mishandeling.

Achtergrond:

Paul Rusesabagina (66) werd beroemd als de hoteluitbater die 1.200 levens redde tijdens de Rwandese genocide, verfilmd in Hotel Rwanda. Maar hij staat ook bekend als criticus van Rwandees president Paul Kagame. In de jaren na de genocide ontvluchtte hij Rwanda en verwierf het Belgisch staatsburgerschap. In augustus 2020 werd hij onder uiterst dubieuze omstandigheden op een vliegtuig van Dubai naar Rwanda gezet, in de veronderstelling op weg te zijn naar Burundi. Van een internationaal arrestatiebevel was geen sprake. Tijdens zijn proces, dat op 17 februari van start ging, wordt hij beticht van terrorismemisdrijven die op 20 september tot zijn veroordelingen leidden.