Een resolutie van de Commissie Buitenlandse Zaken en haar voorzitter Els Van Hoof wordt op Twitter warm onthaald door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Van Hoof: “Met onze resoluties tonen we dat we met alle democratische partijen van ons land aan de juiste kant van de geschiedenis staan.”

Gisteren werd door de plenaire vergadering de resolutie die de Holodomor tot genocide uitroept goedgekeurd door alle partijen – met uitzondering van PVDA. In een tweet noemde president Zelensky die stemming ‘historisch’ en ‘een belangrijke beslissing voor elke Oekraïner’.

In een nieuwe resolutie roept Van Hoof ondertussen op de Russische Wagner militie op de Europese lijst van terroristische organisaties te plaatsen voor onder meer haar daden in Oekraïne. De Wagnergroep is berucht vanwege de vele oorlogsmisdaden die ze plegen tegen de Oekraïense bevolking. Ze worden er onder meer van beschuldigd oorlogsmisdaden te hebben gepleegd in het dorpje Motyzhyn in april 2022 en speelden een leidende rol bij het uitmoorden van de burgerbevolking in Bucha. Ze zijn ook betrokken bij de zware gevechten die de laatste weken plaatsvinden in Bakhmut. De Wagner Groep wordt algemeen gezien als het privéleger van Vladimir Poetin en werd in het verleden ook ingezet in onder meer Libië en Syrië. De groep is ook sterk aanwezig in andere Afrikaanse landen zoals de Centraal-Afrikaanse Republiek, Mali en Burkina Faso. Het zijn fragiele landen waar dictators met behulp van de Wagner Groep aan de macht blijven en waar de Wagner Groep verantwoordelijk is voor de gewelddadige onderdrukking van de lokale bevolking.

Els Van Hoof heeft enkele maanden geleden persoonlijk kunnen vaststellen wat de gevolgen zijn van de Wagnerterreur voor de lokale bevolking in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Van Hoof: “Na de Wagnermilitie zijn armoede en onveiligheid er enorm toegenomen. Elke vorm van vrijheid lijkt er nog maar een verre droom.”

In dezelfde resolutie roept Van Hoof de Europese Unie ook op om het regiment van de Tsjetsjeense leider Kadyrov op de lijst van terroristen te zetten.

President Zelensky op Twitter