De commissie Buitenlandse Betrekkingen heeft vandaag/dinsdag een resolutie op voorstel van cd&v goedgekeurd waarin het vraagt om de Wagner groep toe te voegen aan de Europese lijst van personen, groepen en entiteiten die betrokken zijn bij terroristische daden. De resolutie werd goedgekeurd door de Vivaldimeerderheid. PVDA en Vlaams Belang onthielden zich.

Indienster Els Van Hoof reageert tevreden: “Met onze resoluties tonen we dat we minstens met de democratische partijen van ons land aan de juiste kant van de geschiedenis staan.”

“Wanneer we kijken naar de gruweldaden en naar de methodes die de Wagner groep gebruiken op het terrein in Oekraïne, dan kan je er niet om heen dat het gaat om terroristische daden”, verduidelijkt Van Hoof. Daarom roept ze in haar resolutie op om de groep toe te voegen aan de Europese lijst van terroristische organisaties. Het belangrijkste gevolg is dat financiële activa en tegoeden van organisaties die op de lijst staan autonoom door de EU kunnen worden bevroren.

Staatssponsor van terrorisme

De resolutie vraagt daarnaast ook om te onderzoeken of we op Europees niveau een juridisch kader kunnen ontwikkelen om staten te kenmerken als staatssponsor van terrorisme, naar het voorbeeld van de VS en Canada.

“We zien in de VS dat landen die zij op hun lijst van staatssponsoren van terrorisme plaatsen, zoals Syrië of Cuba, internationaal geïsoleerd kunnen worden. Het kan een extra drukkingsmiddel zijn op Rusland om haar financiële steun aan organisaties die oorlogsmisdaden begaan, stop te zetten”, aldus Van Hoof.

Wagnergroep

De Wagnergroep is berucht vanwege de vele gruwelijke misdaden die ze plegen tegen de Oekraïense bevolking. “De groep pleegde eerder al oorlogsmisdaden in Motyzhyn en Bucha, maar in Bakhmut werden ze nog nadrukkelijker dan voordien ingezet als een soort privéleger van Vladimir Poetin”, zegt Van Hoof. Ook in de huidige onrusten in Soedan ondersteunen ze de paramilitaire groep RSF, die sinds een maand het Soedanese regeringsleger bekampt. Enkele maanden geleden heeft het cd&v-Kamerlid persoonlijk kunnen vaststellen wat de gevolgen zijn van de Wagnerterreur voor de lokale bevolking in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Van Hoof: “Na de Wagnermilitie zijn armoede en de onveiligheid er enorm toegenomen.” Toch ambieert Van Hoof niet om de diplomatieke deur met Rusland voorgoed dicht te gooien. “Vanaf het moment dat Rusland respect toont voor de Oekraïense soevereiniteit en voor de fundamentele principes van het internationale recht, zijn wij bereid om de samenwerking met Rusland opnieuw te herzien. Tot dat moment zullen we met de internationale sancties aanhouden.”