Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) draalt met de uitrol van het drugsincidentennetwerk. Dat zegt Kamerlid Els Van Hoof van CD&V naar aanleiding van de overlijdens op Tomorrowland.
Het wetsvoorstel dat voorziet in de oprichting van een drugsincidentennetwerk werd al in 2019 zonder tegenstemmen goedgekeurd in de Kamer. Het netwerk moet burgers en instanties sneller waarschuwen over gevaarlijke drugs die in omloop zijn.
Nieuwe psychoactieve stoffen, zoals ketamine, GHB, 4-FA en 2-CB, maken almaar meer dodelijke slachtoffers. Ook in België. De designerdrugs zijn varianten op klassieke drugs. Ze beogen hetzelfde effect, maar zijn gevaarlijker omdat de dosering vaak wijzigt.
Peilstations
Vandaag kent ons land al een Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD), dat alle informatie over drugs en druggebruik verzamelt. Het wetsvoorstel moet het BEWSD hervormen tot een drugsincidentennetwerk, met als voornaamste nieuwigheid peilstations op plaatsen waar veel incidenten met drugs worden vastgesteld. Denk maar aan EHBO-posten op festivals. Die stations moeten rapporteren over de drugsincidenten, de types drugs en de reacties van de gebruikers.
Verder moeten gerechtigde transporteurs aangesteld worden die in beslag genomen drugs naar onderzoekslaboratoria brengen. Daar kunnen ze direct geanalyseerd en verspreid worden. Vandaag belanden de drugs vaak in de vuilnisbak bij gebrek aan een duidelijk protocol.
“Pilootfase nodig”
Volgens Van Hoof wordt er echter gedraald met de uitvoering van de vier jaar oude wet. “Een exacte timing kan ik niet geven”, antwoordde Frank Vandenbroucke eerder deze maand op een parlementaire vraag. “Gezien de complexiteit zal dit concept baat hebben bij een pilootfase. Een concrete opdracht en de toewijzing van projectverantwoordelijkheid dient echter eerst besproken en goedgekeurd te worden op het niveau van de algemene cel drugs.”
“Ik bevraag de minister al sinds 2020 over de uitvoering van mijn wet”, zegt Van Hoof. “Eerst antwoordde de minister mij dat Sciensano de mogelijkheden aan het onderzoeken was, maar in 2021 bleek dit proces stilgevallen te zijn door de Covid-pandemie. In februari 2023 was dit proces echter nog altijd niet hervat.” Van Hoof wijst er op dat het om een bindende wet gaat.
Bron: HLN.be, 31 juli 2023