“Leuven heeft nood aan een doordacht toiletplan!” Dat is de vaststelling van federaal parlementslid Els Van Hoof (CD&V) die zelf hemel en aarde moest bewegen om bekende Leuvenaar Jan Heremans (Leive Vloms) aan een toegankelijk toilet te helpen tijdens één van de vele zomeractiviteiten in Leuven. De Leuvense politica kijkt ook naar minister Georges Gilkinet (Ecolo) want ook in het Leuvense station zijn de toiletten geen toonvoorbeeld van toegankelijkheid.

De Leuvense zomeranimatie onder de vlag van Het Groot Verlof sloot zopas de debatten af met festival Half Oogst en dat bracht de teller op meer dan 175.000 bezoekers. Zonder enige twijfel een succesverhaal. De overgrote meerderheid van de mensen die de zomer kwamen vieren in Leuven houdt daar ongetwijfeld mooie herinneringen aan over maar voor een kleine minderheid waren er toch ook moeilijke momenten, overigens ook op events die niet onder Het Groot Verlof vallen. Dat is de conclusie van federaal parlementslid Els Van Hoof (CD&V) die op het terrein moest ervaren dat een toegankelijk toilet vinden lang niet evident is in Leuven en al zeker niet na de spreekwoordelijke kantooruren.

“De zomerse stadsanimatie in Leuven zet duidelijk in op toegankelijkheid voor mensen met een beperking of rolstoelgebruikers. Dat is een goede zaak en ook tijdens de normale openingsuren stelt de stad Leuven de toiletten in openbare gebouwen ter beschikking, zelfs heel het jaar door. En toch is er nog werk aan de winkel na de openingsuren is een toegankelijk toilet vinden niet altijd even gemakkelijk. Dat kon ik zelf vaststellen toen ik tijdens de Meyboomplanting samen met Jan Heremans – die zich door zijn ziekte MS verplaatst met een rolstoel – vruchteloos probeerde om de toiletten van het stadhuis en de ondergrondse fietsenstalling op het Rector De Somerplein te bereiken. Heel wat horecazaken in de omgeving bleken ook niet te beschikken over toegankelijke toiletten. Jan heeft toch evenveel recht om deel te nemen aan activiteiten in de stad met een toegankelijk openbaar toilet in de onmiddellijke omgeving? We hebben uiteindelijk een noodoplossing gevonden maar het is duidelijk dat Leuven nood heeft aan een echt doordacht toiletplan. Jan zei heel terecht: ‘Wat met alle andere rolstoelgebruikers die niemand kennen? Gewoon thuisblijven zeker…’ Een uitgekiend toiletplan dat dag en nacht toelaat om in primaire behoeften te voldoen voor iedereen zou Leuven tot een respectabele pionier maken!”

Het is niet voor het eerst dat deze problematiek aan de oppervlakte komt in Leuven en de historische stad heeft nu eenmaal veel horecazaken in oude gebouwen waar de toiletten zich vaak op bovenverdiepingen of in kelderverdiepingen bevinden. “Ik schiet niet op uitbaters van horecazaken. Ik ben zelf uitbater geweest van een horecazaak en je kan je café of restaurant nu eenmaal niet in de kelder of op de zolder steken om op het gelijkvloers toegankelijke toiletten te voorzien”, reageert Jan Heremans, al jaren pleitbezorger van meer toegankelijkheid in Leuven en met succes. “Als de stad Leuven nu gewoon een aantal toegankelijke openbare toiletten zou plaatsen die je kan betreden met je mindervalidenpas dan is het probleem al grotendeels opgelost. Technisch moet dat toch mogelijk zijn in deze moderne slimme stad?”

Federaal parlementslid Van Hoof kijkt dan ook in de richting van het Leuvense stadsbestuur voor een doordachte oplossing maar ook minister Georges Gilkinet (Ecolo) ontsnapt niet aan haar scherp oog. Ze stelde de minister zopas een parlementaire vraag over de toiletten in het Leuvense station: “Los van het feit dat het station zich op een kilometer van hartje Leuven bevindt en dus geen evidente optie is tijdens evenementen blijkt dat de toiletten slecht zijn aangegeven. Te weinig richtingaanwijzers…en bovendien niet dag en nacht open. Horeca-uitbaters in de omgeving geven al langer aan dat ze overlast hebben door treinreizigers en festivalgangers die gebruik maken van hun toiletten, vooral tijdens grote zomerevents. Dit doen ze uiteraard door het gebrek aan toegankelijke toiletten tijdens de avond en de nacht in het Leuvense station. Het kan uiteraard niet de bedoeling zijn dat horeca moet opdraaien voor het gebrek aan toiletten in het station.”

“In april werd aangekondigd dat de NMBS de handen in elkaar slaat met het Nederlandse bedrijf 2theloo dat de komende acht jaar de sanitaire voorzieningen zal uitbaten in veertien stations, waaronder het station van Leuven. Er zou worden voorzien in ruimere openingsuren en in de installatie van nachttoiletten…Ondertussen werden de werkzaamheden uitgevoerd maar toch blijft de overlast aanhouden. Ik wil van minister Gilkinet horen of de toiletten in het Leuvense station in de avond en de nacht toegankelijk zijn en zo niet, waarom dan wel? Ik pleit er ook voor dat minister Gilkinet in overleg gaat met de NMBS en met de stad Leuven om werk te maken van een betere bewegwijzering en betere verlichting zodat iedereen de weg kan vinden naar de toegankelijke toiletten.” Een antwoord van Georges Gilkinet (Ecolo) is er nog niet maar dat volgt ongetwijfeld nog. Wordt vervolgd…

(Bron: HLN, 14 augustus 2023)