Leuvens gemeenteraadslid en federaal parlementslid Els Van Hoof (CD&V) meent dat Leuven Oekraïne verder kan steunen via een verzustering met een Oekraïense stad. Ze kwam op het idee tijdens een recent bezoek aan Kiev. Leuven is al solidair met Oekraïne en vangt vluchtelingen op, maar Van Hoof pleit om nog verder te gaan via een verzustering met een oorlogszusterstad “Een goede manier om op lokaal niveau via heel concrete projecten de bevolking van Oekraïne te steunen”.

Tijdens en bezoek aan Kiev kon Van Hoof zelf de oorlogsellende aanschouwen. Ze werd hier duidelijk door geraakt en kon zelf aanschouwen hoe Rusland vernieling gebruitk om het verzet te breken: “Een bezoek dat me niet onberoerd liet”, vertelt Van Hoof. “Leuven is solidair met Oekraïne, onder meer in de opvang van vluchtelingen en via financiële noodhulp. Naast de steun die al bestaat op internationaal, Europees of nationaal niveau is er wat mij betreft ook nood aan duurzame en structurele samenwerking op het lokale niveau. Een verzustering is een goede manier om op lokaal niveau via heel concrete projecten en uitwisseling de bevolking van Oekraïne te steunen. Zo’n samenwerking moet uiteraard ook na de oorlog blijven duren, met het oog op de heropbouw en uiteindelijk op de Europese integratie van Oekraïne. In een dergelijke stedenband kunnen bijvoorbeeld kinderen uit Oekraïne op vakantie komen in Leuven door deel te nemen aan zomerkampen. Leuven heeft momenteel al banden met Krakau, Lüdenscheid, Rennes, Louvain-La-Neuve en Rennes. Toen Ceausescu viel, stond Leuven ook klaar met ‘Red de Roemeense dorpen’ in Christian. Leuven is als martelaarsstad uitstekend geplaatst om steden die moedig terug uit hun as herrijzen een hand aan te reiken. De Oekraïnse ambassadeur is trouwens momenteel in gesprek met Belgische steden over deze kwestie. Ik wil het Leuvense stadsbestuur nu voorstellen om zich open te stellen en een oorlogszusterstad in Oekraïne te overwegen.”

Zie: HLN.be, 29 augustus 2023.