Niet alleen in Genk verdwijnen de gokkantoren ook in Mechelen zijn er geen meer. Geen enkele uitbater slaagde er tot nog toe in om een convenant af te sluiten.

Een convenant is een soort van afsprakennota die wordt afgesloten tussen de uitbater van het wedkantoor en het gemeentebestuur. Sinds de invoering van nieuwe wetgeving rond wedkantoren in 2021 kan een lokaal bestuur via een convenant uitbatingsvoorwaarden formuleren voor wedkantoren op haar grondgebied. Het wedkantoor mag niet gevestigd worden/zijn in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht volgens de kansspelwet. Hier is veel ruimte voor eigen invulling van deze criteria voor de gemeente.

Volgens de CD&V-fractie van Leuven hebben gokkantoren geen enkele meerwaarde voor de stad. Het aantal mensen met gokverslaving neemt globaal toe en gokverslaving drijft mensen  naar armoede en schuldbemiddeling. Wij staan dan ook achter een uitdovingsbeleid op het grondgebied van Leuven omdat wij alle triggers voor gokverslaafden willen wegnemen. Het is geen mirakeloplossing (online en krantenwinkels moeten ook aangepakt worden) maar het geeft wel een signaal als preventiemaatregel zegt ook het VAD (Vereniging van Alcohol en Drugsbestrijding).

Voor hoeveel wedkantoren op het Leuvens grondgebied loopt het convenant af binnen dit en 3 jaar of later? Is het Leuvens stadsbestuur bereid om strengere voorwaarden op te leggen zodat alle wedkantoren verdwijnen op Leuvens grondgebied?

https://besluitvorming.leuven.be/zittingen/22.1121.6092.9333/agendapunten/23.0925.8877.5126