De Leuvense CD&V-fractie wil gokkantoren uit het Leuvense straatbeeld verbannen. Volgens Els Van Hoof (CD&V) is een uitdovingsbeleid de enige optie om triggers voor huidige en toekomstige gokverslaafden weg te nemen: “We willen de huidige ‘convenanten’ niet meer verlengen”, klinkt het. Burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) lijkt op dezelfde lijn te zitten en is naar eigen zeggen niet van plan om nog nieuwe gokkantoren toe te laten
In Genk moeten de gokkantoren verdwijnen en in Mechelen zijn ze al allemaal gesloten. Gaat Leuven dezelfde weg op? Daar lijkt het wel op want gemeenteraadslid en federaal parlementslid Els Van Hoof (CD&V) heeft de kat de bel aangebonden. Op de gemeenteraad haalde ze de commotie over de gokkantoren in Genk aan om te pleiten voor een verbod op Leuvens grondgebied. “Gokkantoren hebben geen enkele meerwaarde voor de stad. Het aantal mensen met gokverslaving neemt globaal toe en gokverslaving drijft mensen naar armoede en schuldbemiddeling. Wij staan dan ook achter een uitdovingsbeleid op het grondgebied van Leuven omdat wij alle triggers voor gokverslaafden willen wegnemen. Het is geen mirakeloplossing want er is ook nog online gokken en gokken in krantenwinkels maar het geeft wel een duidelijk signaal.”
Onderwijsinstellingen
Helemaal waar maar kan een stadsbestuur gokkantoren verbannen op haar grondgebied? Niet zomaar uiteraard maar sinds de invoering van nieuwe wetgeving rond wedkantoren in 2021 is er wel zoiets als een ‘convenant’: “Een convenant is een soort van afsprakennota die wordt afgesloten tussen de uitbater van het wedkantoor en het gemeentebestuur”, aldus Els Van Hoof. “Een lokaal bestuur kan via zo’n convenant uitbatingsvoorwaarden formuleren voor gokkantoren op haar grondgebied. Het wedkantoor mag bijvoorbeeld niet gevestigd zijn in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht volgens de kansspelwet.”
Je zou de afgesloten convenanten ook eenzijdig kunnen opzeggen met een vooropzeg van een jaar. Dat is bespreekbaar voor onze fractie, zeker als we partners vinden binnen het schepencollege. Maar we maken er geen twistpunt van, de eventuele verlenging is dat wel
Els Van Hoof
Of ook: je kan de voorwaarden zo streng maken dat geen enkele uitbater het nog in zijn hoofd haalt om een gokkantoor te openen in Leuven. Momenteel zijn er in Leuven twee ‘convenanten’, eentje voor Ladbrokes uit 2023 en eentje voor een kantoor in de Diestsestraat uit 2022. Klein euvel in het beleid: pas drie jaar na het afsluiten van een convenant kan een stadsbestuur beslissen om niet te verlengen. “CD&V Leuven wil alvast niet meer verlengen”, aldus Van Hoof. “Je zou de afgesloten convenanten ook eenzijdig kunnen opzeggen met een vooropzeg van een jaar. Dat is bespreekbaar voor onze fractie, zeker als we partners vinden binnen het schepencollege. Maar we maken er geen twistpunt van, de eventuele verlenging is dat wel.”
Historische aanwezigheid
De kans dat de Leuvense coalitie met Vooruit/Groen/CD&V barsten gaat vertonen door de kwestie is evenwel klein want burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) lijkt op dezelfde lijn te zitten. “Ik ben niet van plan om nieuwe wedkantoren toe te laten in Leuven”, klinkt het in een eerste reactie tijdens de gemeenteraad van maandagavond. “De twee kantoren die nu aanwezig zijn op Leuvens grondgebied hebben een historische aanwezigheid in de stad. Er worden geen problemen over gemeld en de uitbating wordt nauw opgevolgd op vlak van openingsuren, veiligheid en de minimumleeftijd van bezoekers. Daarom hebben we het convenant met deze twee kantoren vernieuwd. Voor de komst van nieuwe wedkantoren hebben we steeds de boot afgehouden. Ik kijk ook uit naar eventuele nieuwe wetgeving die lokale besturen meer armslag geeft in deze materie.”
Bron: Het Laatste Nieuws, 26 september 2023.