De politieke peilingen zijn voorlopig niet echt hoogvliegers voor CD&V maar aan enthousiasme geen gebrek bij de christendemocraten in Vlaams-Brabant. Zopas maakte de partij bekend wie de kopstukken zijn voor de federale en Vlaamse verkiezingen in 2024. Sammy Mahdi en Peter Van Rompuy waren al bekend als lijsttrekkers maar bij de topplaatsen toch een paar verrassingen waaronder het afscheid van een ervaren politica uit Leuven.

“CD&V kiest in de provincie Vlaams-Brabant resoluut voor een mix van vernieuwing en ervaring!” Met die aankondiging kwamen de christendemocraten zopas naar buiten om de topplaatsen op de federale en Vlaamse verkiezingslijst bekend te maken. Eerder had de partij al bekend gemaakt dat voorzitter Sammy Mahdi de federale lijst zal trekken in onze provincie en op de Vlaamse lijst wordt Peter Van Rompuy de nummer één. CD&V brengt nu ook klaarheid in de topplaatsen op de verkiezingslijsten. Dat is goed nieuws voor de Leuvense politica Els Van Hoof want zij krijgt de tweede plaats op de federale lijst.

Alleenstaanden

“Ik ben er rotsvast van overtuigd dat je met goed parlementair werk tastbare verschillen kan maken voor kwetsbare mensen in hun dagelijkse bezorgdheden en noden”, aldus Van Hoof. “Dat vergt hard werk, banden smeden over partijgrenzen heen en een zekere volharding. Dat is mijn stijl geweest sinds ik in 2015 kamerlid ben geworden en heel wat van mijn voorstellen hebben geleid tot debat of wetgevende initiatieven. Ik denk bijvoorbeeld aan de importban voor producten uit Israëlische nederzettingen maar ook aan de broodnodige aandacht voor alleenstaanden. Onze democratie heeft parlementair weerwerk nodig. De inwoners van Leuven en de provincie Vlaams-Brabant kunnen daarvoor op mij rekenen.”

Wat de Vlaamse verkiezingslijst in onze provincie betreft is er minder goed nieuws want de ervaren Karin Brouwers is geen kandidaat meer voor het Vlaams parlement. Zonder enige twijfel een groot verlies maar ‘de lijstvorming leidde tot een puzzel zonder verkiesbare plaats voor de stad Leuven’. Lees: Karin Brouwers kreeg geen verkiesbare plaats meer en besloot dan ook om helemaal niet op de lijst te verschijnen, ondanks het feit dat ze de eerste opvolgersplaats kreeg aangeboden: “Dat is het eerlijkste en duidelijkste voor mijn trouwe kiezers die ik wil bedanken voor hun jarenlange vertrouwen”, aldus de Leuvense politica in een eerste reactie. “Een opvolgersplaats komt toe aan de jongere generatie en ik maak dus plaats voor jong talent. Ik ben CD&V maar vooral mijn gezin en mijn kiezers bijzonder dankbaar voor de kans die zij mij gedurende vijftien jaar gaven om mijn stad en streek in het Vlaams parlement te vertegenwoordigen.”

Lokale politiek

Of CD&V de juiste keuze maakt door de tweede plaats aan Katrien Partyka uit Tienen te geven, valt nog maar af te wachten maar feit is dat de partij een boegbeeld verliest op het Vlaamse politieke niveau. Brouwers liet zich onder meer opmerken in de domeinen mobiliteit, media en cultuur. Wellicht wacht haar nu een terugkeer naar het lokale politieke niveau, al zijn de dure plaatsen voor de gemeenteraadslijst nog niet officieel bekend, op lijsttrekker Dirk Vansina na dan. Karin Brouwers heeft alvast de nodige ervaring in huis want ze was in het verleden al schepen in Leuven. “Bij het begin van mijn parlementair mandaat koos ik ervoor om mijn mandaat van Leuvens schepen van Ruimtelijke Ordening en Jeugd in de vierde grootste stad van Vlaanderen niet te cumuleren met een parlementair mandaat. Mijn motto is altijd geweest dat je geen twee zware jobs tegelijk kan uitoefenen op een ernstige en degelijke manier. Ik bleef wel actief in de Leuvense gemeenteraad en zal me opnieuw kandidaat stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024.” Aan ambitie dus geen gebrek om politiek actief te blijven maar aangezien CD&V momenteel drie schepenen heeft in het Leuvense schepencollege zijn de verkiesbare plaatsen erg duur. Wellicht zal Karin Brouwers met huidig schepen Johan Geleyns in de weegschaal liggen voor plaats drie en vier na kandidaat-burgemeester Dirk Vansina op één en huidig fractieleider Liesbeth Vandermeeren op twee.

Bron: HLN.be, 21 december 2023.