De Leuvense politica Els Van Hoof (CD&V) is net terug van een bezoek aan Oekraïne en kwam naar huis met een concreet idee: een verzustering met Lviv, de zwaar gebombardeerde stad die gelijkenissen vertoont met Leuven.

Els Van Hoof (CD&V) reisde niet voor het eerst naar Oekraïne sinds het begin van de oorlog. In augustus vorig jaar liet het Leuvense gemeenteraadslid en federaal kamerlid al een ballonetje op over een mogelijke verzustering of samenwerking tussen Leuven en een Oekraïense stad. Het idee werd niet concreet maar nadat Van Hoof zopas terugkeerde van Kiev naar aanleiding van twee jaar oorlog in Oekraïne herhaalt ze haar voorstel: “Op elk niveau kunnen we steun leveren, ook op lokaal niveau. Dat kan bijvoorbeeld humanitair in de vorm van een verzustering met een Oekraïense stad. Lviv is blijkbaar een optie. De stad heeft in meerdere opzichten een aantal gelijkenissen met Leuven. In de eerste plaats huisvest de stad de Universiteit van Lviv die sinds 1661 bestaat en daarmee de oudste universiteit van het land is. Ook heeft de stad net als onze martelaarsstad Leuven een zwaar oorlogsverleden. In de Eerste Wereldoorlog werd zwaar gevochten om de stad tussen Oostenrijk-Hongarije en Rusland en in Tweede Wereldoorlog werd 99% van de naar schatting 150.000 Joden in Lviv door de nazi’s uitgeroeid. Lviv kan ook beschouwd worden als een bakermat van mensenrechten en Leuven is uiteraard een mensenrechtenstad.”

Schepen Dirk Vansina (CD&V) liet vorig jaar al weten dat een verzustering met een Oekraïense stad een piste is, bij voorkeur in samenwerking met de KU Leuven. Eén ander moet alvast worden bekeken met de Oekraïense ambassade: “Een verzustering met Lviv is een optie maar ook andere steden worden niet uitgesloten. Concrete projecten zouden een start kunnen zijn waarna een verzustering kan volgen”, klinkt het.

Bron: HLN.be, 27 februari 2024.