Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) is ervan overtuigd dat de Palestijnse gebieden ooit officieel erkend zullen zijn. Dat heeft ze dinsdag gezegd in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen.

Lahbib beantwoordde er vragen van Vicky Reynaert (Vooruit), Malik Ben Achour (PS), Michael Freilich (N-VA) en Els Van Hoof (CD&V). Vier EU-lidstaten – Ierland, Spanje, Slovenië en Malta – publiceerden vorige week een gemeenschappelijke verklaring waarin ze aankondigden klaar te zijn om de Palestijnse staat te erkennen “als dat een positieve bijdrage kan leveren en als de omstandigheden zich ertoe lenen”. 

België was daar niet bij, maar volgens Lahbib is het Belgische standpunt quasi gelijk aan dat van de vier landen. “De erkenning zal er natuurlijk komen, maar erkenning alleen volstaat niet”, zei ze in de Kamer. Voor België moet ze gepaard gaan met een vredesproces en de creatie van een leefbare Palestijnse staat die bestaat uit de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem onder het gezag van een gezamelijke legitieme autoriteit. Alleen “verdeelt het onderwerp de Europese Unie op dit moment”, aldus Lahbib. 

De minister hield zich op de vlakte wanneer het ging over een importverbod op goederen geproduceerd in de illegale Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. België kan daarvoor niet alleen handelen, want er is een Europese interne markt, zei ze. 

Lahbib vertrekt dinsdag op driedaags werkbezoek in het Midden-Oosten. Ze bezoekt Ramallah op de Westelijke Jordaanover, Jeruzalem en Tel Aviv. 

Palestina wordt op dit moment officieel erkend door ruim 130 landen. Daar zijn ook een aantal EU-landen bij. Het gaat onder meer om Zweden, Polen en Hongarije. 

Bron: Belga, 26 maart 2024.