Wie in het ziekenhuis wordt opgenomen na een zelfmoordpoging, zal de kosten die daaraan verbonden zijn binnenkort op zijn hospitalisatieverzekering kunnen verhalen. De Kamercommissie Economie heeft een voorstel in die zin van Els Van Hoof (CD&V) woensdag goedgekeurd.

Wie vandaag in het ziekenhuis belandt na een zelfmoordpoging, moet nog steeds zelf opdraaien voor de volledige ziekenhuiskosten. De verzekeraar komt dan namelijk niet tussen. Het gaat vaak om een gepeperde rekening, zegt Van Hoof. “Gezien de vicieuze cirkel tussen armoede en psychische problemen, verergeren deze financiële zorgen nog eens de kwetsbare psychische toestand van de betrokkene.”

Volgens het voorstel zal elke hospitalisatieverzekering verplicht de kosten na een suïcidepoging moeten dekken. Het zal verzekeraars ook verboden worden om bijpremies aan te rekenen voor mensen die een zelfmoordpoging ondernamen of hen uit te sluiten als klanten.

Voor Van Hoof gaat het om meer dan alleen maar een financiële kwestie. “Vele mensen met suïcidale gedachten voelen al een intens schuldgevoel tegenover hun familie, hun omgeving of de samenleving. Dat suïcidale mensen moeten opdraaien voor de kosten na een wanhoopsdaad, culpabiliseert hen nogmaals.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan contact opnemen met de zelfmoordlijn op het nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be.

Bron: Belga, 28 maart 2024.