De Leuvense politica Els Van Hoof (CD&V) heeft haar slag thuisgehaald: er openen deze lente nachttoiletten in het station van Leuven. Van Hoof had daarop aangedrongen na klachten van lokale handelaars over overlast en nadat ze zelf ervaarde dat het voor personen met een handicap niet evident is om een toegankelijk openbaar toilet te vinden na de kantooruren.

Toen federaal parlementslid en Leuvense gemeenteraadslid Els Van Hoof (CD&V) eind augustus 2023 pleitte voor een ‘doordacht toiletplan’ in Leuven, liet ze niet zomaar een politieke ballon op. Integendeel: Van Hoof had net zelf ervaren dat ze hemel en aarde moest bewegen om een toegankelijk toilet te vinden voor bekende Leuvenaar Jan Heremans, die zich al enkele jaren in een rolstoel verplaatst na de diagnose MS. Tijdens de traditionele Meyboomplanting was de nood plots hoog, maar de weg naar de spreekwoordelijke verlossing bleek lang en moeilijk na de kantooruren. Els Van Hoof ging samen met Jan op zoek naar een toegankelijk toilet en kwam uiteindelijk terecht in een hotel in de buurt. Jan heeft toch evenveel recht om deel te nemen aan activiteiten in de stad met een toegankelijk openbaar toilet in de onmiddellijke omgeving? Jan zei toen heel terecht: ‘Wat met alle andere rolstoelgebruikers die niemand kent? Gewoon thuisblijven zeker?’.

Mindervaliden-pas

Jan Heremans bleef zelf ook streven naar meer toegankelijkheid in de stad. Ik schiet niet op uitbaters van horecazaken. Ik ben zelf uitbater geweest van een horecazaak en je kan je café of restaurant nu eenmaal niet in de kelder of op de zolder steken om op het gelijkvloers toegankelijke toiletten te voorzien. Als de stad Leuven nu gewoon een aantal toegankelijke openbare toiletten zou plaatsen die je kan betreden met je mindervaliden-pas, dan is het probleem al grotendeels opgelost. Van Hoof keek niet enkel in de richting van het stadsbestuur. Ook minister Georges Gilkinet (Ecolo) werd aangesproken over de toiletten in het Leuvense station. Zeven maanden later blijkt er schot in de zaak te zitten. Los van het feit dat het station zich op een kilometer van hartje Leuven bevindt en dus geen evidente optie is tijdens evenementen, bleek dat de toiletten slecht zijn aangegeven. Te weinig richtingaanwijzers en bovendien niet dag en nacht open. Horeca-uitbaters in de omgeving geven al langer aan dat ze overlast hebben door treinreizigers en festivalgangers. Het kan niet de bedoeling zijn dat horeca moet opdraaien voor het gebrek aan toiletten in het station. Zopas bevestigde minister Gilkinet me dat de nachttoiletten nog deze lente openen in het station. Een verademing voor de lokale handel en horeca. Minister Gilkinet gaf aan dat de firma 2theloo inmiddels voorbereidende werkzaamheden uitvoerde en ook bijkomende sanitaire installaties voorziet voor de nachttoiletten. Bovendien hebben ook personen met een handicap zoals Jan Heremans hiermee een bijkomende optie in onze stad.

Bron: Het Laatste Nieuws, 3 april 2024