Els Van Hoof (CD&V), de voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken, is in 2021 gehackt door Chinese spionnen. Dat blijkt uit een rapport van de FBI, meldt Het Nieuwsblad. Van Hoof zou toen enkele e-mails geopend hebben, waardoor hackers haar IP-adres konden bemachtigen. “Ze willen me intimideren, maar ik ga er niet aan toegeven”, reageert Van Hoof.

Luister naar Els Van Hoof (CD&V) via Radio 1 Select

Els Van Hoof (CD&V) is lid van de Inter-Parliamentary Alliance on China (IPAC). Dat is een internationale vereniging van parlementsleden die werken rond mensenrechten in China. Daardoor was de politica dus een doorn in het oog van het Chinese regime. 

Al in 2021 zouden er vermoedens geweest zijn dat er iets aan de hand was met de laptop van Van Hoof. Na een controle van Staatsveiligheid bleef het incident zonder gevolgen.

Tot nu dus. In een rechtszaak tegen 7 Chinezen die beschuldigd worden van spionage tegen Amerikanen, is een rapport van de FBI opgedoken. Daaruit blijkt dat Chinese spionnen via een e-mail in Van Hoofs laptop zijn binnengedrongen.

“Het leken mails van een internationaal agentschap”, zegt Van Hoof in ‘De ochtend’ op Radio 1. “De mails gingen over Donald Trump en mensenrechten. Ze leken heel onschuldig en informatief. Maar de bedoeling was dus om binnen te geraken in ons systeem.”

Chinese ambassadeur heeft me al meermaals geïntimideerd

— Els Van Hoof, commissievoorzitter Buitenlandse Zaken (CD&V)

De impact van de cyberaanval is nog onduidelijk. Volgens het FBI-rapport hebben de Chinezen het IP-adres van de laptops kunnen bemachtigen. “Staatsveiligheid heeft mij gezegd dat er niet achterhaald kon worden wat de spionnen allemaal hebben gezegd en gevolgd, maar dat ik ervan uit moet gaan dat het alles is.”

“Dat is alsof ze je huis binnendringen. Je blijft achter met een oncomfortabel gevoel en je wordt op een gegeven moment echt paranoïde. De bedoeling is natuurlijk om ons te intimideren en monddood te maken.”

Volgens Van Hoof blijft het ook niet bij de hacking. “De Chinese ambassadeur heeft me bijvoorbeeld al meermaals geïntimideerd. Ik heb al brieven gekregen waarin staat dat ik met vuur speel. We wilden ook eens een hoorzitting houden over de Oeigoeren in China. Toen we wilden starten, viel het hele systeem plat.”

Pleidooi voor veiligheidsbureau

“Maar ik wil niet toegeven en mijn mening blijven zeggen over bijvoorbeeld Taiwan of de situatie van de Oeigoeren, maar ik wil wel beter beschermd worden.” Van Hoof pleit nu voor de ­oprichting van een veiligheidsbureau in de Kamer. Dat zou in samenwerking met de Staats­veiligheid veiligheidsbriefings kunnen geven aan parlementsleden en hen permanent kunnen updaten over digitale veiligheid.

“Iedereen kan een target zijn. Ik kan mij inbeelden dat die intimidatie wel werkt bij anderen die in een moeilijkere positie zitten en thuis niet zo goed worden opgevangen. Je zou voor minder je werk stopzetten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Bron: Radio 1, 25 april 2024.