De gokindustrie haalde vorige zomer een absoluut recordbedrag van zo’n 1,7 miljard euro binnen, blijkt uit een artikel in De Standaard . 2023 was nochtans het eerste volledige jaar waarin een aantal nieuwe regels rond gokspelen van kracht was. Dit jaar nog werd een strengere gokwetgeving goedgekeurd, die in september ingaat. Maar zowel Vooruit als CD&V wil daar niet op wachten en zal nu al een aanscherping op tafel leggen bij de federale onderhandelingen, in het kader van de besprekingen van consumentenzaken. Op vraag van Vooruit komt er een specifieke werkgroep over kansspelen.
Het wetsvoorstel van Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke dat in september in werking treedt, houdt een principieel verbod in op gokreclame – wat betekent dat er meteen al openingen werden gemaakt voor uitzonderingen. Zo mogen voetbalploegen nog tot 2028 reclame maken voor gokkantoren op hun shirts, en amateurclubs zelfs nog langer. Het is geweten dat vooral Georges-Louis Bouchez op de rem stond – de voorzitter van de MR is zelf voorzitter van voetbalploeg Francs Borains, met een gokkantoor als shirtsponsor.
Tabaksindustrie
In de plenaire vergadering van januari bleek al dat de meerderheidspartijen een moeizaam compromis moesten verdedigen. Van Hecke gaf eerder in deze krant al toe dat zijn originele voorstel er anders uitzag, maar dat “een strengere wet alleen mogelijk was met compromissen”. “De wetgeving is nog niet af”, zegt ook Els Van Hoof, die als parlementslid voor CD&V eveneens een aantal wetsvoorstellen indiende. “Maar zo ging het ook altijd met tabak. Je moet iedere keer weer bijsturen. De goklobby zoekt net zoals de tabaksindustrie bewust de mazen van het net op.”
“Terwijl de grote gokbedrijven hun enorme winsten versluizen naar belastingparadijzen, blijft de kleine gokker achter met de miserie”, zegt Melissa Depraetere, die als parlementslid voor Vooruit de afgelopen regeerperiode ook een wetsvoorstel indiende. “De gokker blijft achter met een verslaving, gokschulden en verstoorde relaties met vrienden en familie. Vooruit blijft strijden tegen die grote gokbedrijven die mensenlevens verwoesten.” Zowel CD&V als Vooruit wil ook de Kansspelcommissie hervormen, omdat ze niet onafhankelijk genoeg is. “Ze geeft vergunningen én controleert ze”, aldus Van Hoof. “Ze is stroper en boswachter tegelijk.”
Vooruit had een uitgebreid luik rond de aanpak van gokverslaving in haar verkiezingsprogramma; CD&V had ook enkele voorstellen. Maar bij de N-VA was gokken zelfs geen onderwerp. De partij kantte zich in de Kamer als oppositie tegen de wetswijziging van Van Hecke, omdat die uitzonderingen toeliet voor de Nationale Loterij.
De kans lijkt groot dat CD&V, Vooruit en de N-VA elkaar aan de federale onderhandelingstafel zullen vinden over strengere wetgeving, maar ze zullen daar opnieuw de MR tegenkomen. “Ik hoop dat ze in Franstalig België ook gelezen hebben over de recordcijfers van de gokindustrie”, zegt Van Hoof. Daar leeft het onderwerp beduidend minder in het politieke debat.
Bron: De Standaard, 9 augustus 2024