Brussel, 19 februari 2025 – De spanningen tussen China en het eiland Taiwan blijven hoog oplopen, met een intimidatie vanuit Peking die niet stopt. En dat is voor federaal parlementslid en voorzitster van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken Els Van Hoof (cd&v) onaanvaardbaar. Vandaag werd haar resolutie unaniem goedgekeurd in de Commissie. De resolutie veroordeelt de toenemende Chinese dreiging ten aanzien van Taiwan en roept China op tot de-escalatie in de Straat van Taiwan. “Meer en meer lijkt Peking een Oekraïne-scenario voor Taiwan voor te bereiden. België en Europa mogen hier niet van wegkijken”, klinkt het.

Hoewel het eiland Taiwan sinds 1949 de facto wordt bestuurd als onafhankelijke staat, blijft China het eiland beschouwen als een afvallige provincie die terug onder Chinees bestuur moet komen. Om die ambitie kracht bij te zetten, laat Peking steeds vaker de spierballen rollen. De Chinese president Xi Jinping verklaarde meermaals dat een hereniging met China onvermijdelijk is en hield de laatste jaren een aantal grootschalige militaire oefeningen rond Taiwan waarbij onder meer een invasie werd gesimuleerd. Ook wordt Taiwan op bijna dagelijkse basis geconfronteerd met Chinese gevechtsvliegtuigen die het Taiwanese luchtruim binnendringen. “Dat laatste zie je de laatste jaren steeds vaker”, aldus Kamerlid Els Van Hoof. “In 2022 ging het bijvoorbeeld om zo’n 1700 vliegtuigen, voor 2024 staat de teller op meer dan 3000. Het is een bewuste strategie om de intensieve Chinese militaire aanwezigheid rond Taiwan te normaliseren en tegelijk een vorm van intimidatie. Dat gaat bovendien gepaard met zaken als cyberaanvallen en desinformatiecampagnes, maar ook het bewust verkeerd interpreteren van VN-resoluties.”

Protestbrief

Volgens Van Hoof probeert China daarnaast Taiwan ook steeds vaker te isoleren op het internationaal niveau: “Al jarenlang blokkeert China bijvoorbeeld de Taiwanese deelname aan vergaderingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Je ziet ook dat China dreigende taal gebruikt ten aanzien van iedereen die zich uitspreekt over Taiwan. In november ontving ik een zoveelste protestbrief van de Chinese ambassade waarin men mij ‘herhaald wangedrag’ verweet omdat ik de Taiwanese minister van Buitenlandse Zaken ontmoette en de huidige resolutie over Taiwan indiende. De ambassade noemt de Taiwanese kwestie ‘een rode lijn die niet overschreden mag worden’ en die ‘essentieel is voor de politieke basis van China-België betrekkingen’.”

Toch gaat het voor Van Hoof niet over steun voor een Taiwanese onafhankelijkheid. “De resolutie vraagt heel duidelijk dat het status-quo niet eenzijdig veranderd wordt, noch door China, noch door Taiwan. Dat betekent geen eenzijdige onafhankelijkheid en geen gedwongen hereniging.” Dat laatste ligt in lijn met het één-Chinabeleid van de Belgische regering, waarbij België geen diplomatieke banden onderhoudt met Taiwan maar zich ook niet uitspreekt over de status van Taiwan. “België deelt met Taiwan dezelfde waarden van democratie, rechtstaat en respect voor het internationaal recht. Het is dan ook niet meer dan normaal dat we ons uitspreken tegen de toenemende intimidaties vanuit China”, stelt Van Hoof (cd&v).

Regeerakkoord

Naast de vraag tot de-escalatie roept de resolutie de Belgische regering op om in haar contacten met China te ijveren voor de-escalatie en op Europees niveau te pleiten voor het versterken van de bestaande partnerschappen met Taiwan. Ook wordt een betekenisvolle deelname van Taiwan aan bepaalde internationale organisaties gevraagd en wordt er opgeroepen tot een sterkere economische, wetenschappelijke, culturele en parlementaire samenwerking met Taiwan. De resolutie ligt in lijn met het Federaal Regeerakkoord, dat het belang van vrede, stabiliteit en het status quo in de Straat van Taiwan benadrukt.