Brussel, 19 februari 2025 – Het aantal getuigenissen van illegale adoptiekinderen uit de periode 1960-2005 neemt de laatste jaren toe. Het gaat om kinderen die vanuit verschillende landen met leugens of door bedrog bij de biologische ouders werden weggehaald en vervolgens als weeskind ter adoptie werden aangeboden in België. De getuigenissen van kinderen die vanuit verschillende ontwikkelingslanden via illegale praktijken naar België zijn gebracht, zorgen voor een grote verontwaardiging. Slachtoffers vragen dat er op nationaal niveau eindelijk een onderzoek komt naar de aard en de omvang van de illegale adopties en wie de betrokkenen zijn.

En dat is meer dan terecht volgens federaal parlementslid Els Van Hoof (cd&v): “Tot op de dag van vandaag is een degelijk administratief onderzoek uitgebleven, door onder meer administratieve moeilijkheden en onduidelijkheden. Vandaag werd eindelijk een nieuwe resolutie in de Commissie Buitenlandse Zaken unaniem goedgekeurd die het onderzoek nu scherp zal stellen”, licht Van Hoof, mede-indienster en eveneens voorzitster van de Commissie, toe.  

Excuses, verjaringstermijn en herstelmaatregelen

Deze resolutiebaseert zich op eerdere initiatieven, maar combineert ook nieuwe elementen en criteria waaraan het onderzoek moet voldoen. Zo wordt bepaald dat het moet gaan om een globaal historisch onderzoek voor de periode 1960-2005, getrokken door een werkgroep van experten en verschillende overheidsdiensten. Ook de vertegenwoordigers van de slachtoffers van illegale adopties moeten nauw betrokken worden. “De resolutie is gebaseerd op recente hoorzittingen in de Kamer en een ander lopend onderzoek naar Congolese metissen (ie. kinderen van Congolese moeders en niet-Afrikaanse vaders). De geschiedenis van de metissen vertoont ook gelijkenissen met de illegale adopties. Uit dit onderzoek kunnen we veel leren”, stelt Van Hoof.

De resolutie voorziet daarnaast ook een hele reeks concrete herstelmaatregelenvoor slachtoffers van illegale adoptie. “Slachtoffers zullen beter ondersteund worden bij het vinden van informatie over hun herkomst of familieleden en kunnen gebruik maken van een centraal contactpunt. Daarnaast wordt de verjaringstermijn opgeheven en ook de bewaartijd van archiefstukken van de adoptiedossiers verlengd zodat er geen cruciale informatie verloren gaat. Die termijn staat nu op tien jaar, maar zal dus verlengd worden”, licht Van Hoof toe. Verder worden ook pistes voor gratis psychologische hulp onderzocht en worden de officiële excuses van de Regering gevraagd zodra het onderzoek is afgerond.