8 werkpunten voor een nóg beter Leuven
Samen met Team cd&v Leuven wil ik me inzetten voor deze 8 concrete werkpunten om Leuven nog beter te maken. De passage uit het verkiezingsprogramma van cd&v Leuven onder elk van deze punten geeft een concreet idee over hoe we dit willen bewerkstelligen. Het volledige verkiezingsprogramma van cd&v Leuven is beschikbaar via https://www.mijnleuvenmijnlief.be/documents/partijprogramma-cdv-leuven-oktober-2024.pdf
1. Meer betaalbare kinderopvang, mantelzorgondersteuning en een ruimer hulpaanbod voor mentaal welzijn
KINDEROPVANG
- Kinderopvang is belangrijk in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Kinderen worden bij een onthaalouder of in een kinderdagverblijf niet alleen maar opgevangen of verzorgd. Elk kind wordt er ook gestimuleerd, en krijgt er de kans om te groeien en te bloeien.
- De pedagogische functie van de kinderopvang krijgt meer aandacht, want de hersenen ontwikkelen zich vooral in de drie eerste levensjaren, ‘de eerste 1000 dagen’.
- In een stad als Leuven met een hoge tewerkstellingsgraad is kinderopvang een belangrijk instrument, want ouders rekenen op goede kinderopvang om te kunnen werken, solliciteren, opleidingen te volgen …
- We moeten op elk niveau inspanningen leveren om de capaciteit van de kinderopvang verder te vergroten.
- Dat kan door kinderopvang die de stad zelf organiseert. Maar voor cd&v ook door kinderopvang in de privésector (vzw’s die ook de regelgeving moeten volgen van Kind&Gezin).
- De stad Leuven moet hiervoor zijn regierol opnemen en een gelijk speelveld creëren. Het heeft geen zin in deze sector te concurreren. Elke plaats in de kinderopvang is een gewonnen plaats.
- Uiteraard staan wij voor kwaliteit. Daarvoor moet Kind&Gezin zorgen voor de nodige begeleiding en controle.
- Sommige kinderen voelen zich beter in een kleine en huiselijke omgeving. Maar de ‘onthaalmoeder’ wordt vaak geconfronteerd met administratieve lasten die sterk doorwegen. De stad Leuven moet in haar regierol die onthaalmoeders ondersteunen en de administratieve last wegnemen/verminderen.
- Cd&v blijft inzetten op opvangplaatsen met een opvangtarief in functie van het inkomen. Betaalbaarheid van de kinderopvang is cruciaal.
- Daarnaast is er in Leuven ook plaats voor kinderopvang aan vaste dagtarieven. Elke plaats in de kinderopvang is een gewonnen plaats.
- Cd&v pleit ervoor dat Vlaanderen bijkomend budget vrijgeeft voor extra gesubsidieerde plaatsen. Voor de toewijzing van de plaatsen tussen de verschillende opvanginitiatieven in Leuven geven we de verantwoordelijkheid aan de sector zelf die dat in samenspraak beoordeeld.
- We steunen zelfstandige kinderopvanginitiatieven met een toelage voor de aankoop van kinderspeelgoed, verzorgingsmateriaal.
NASCHOOLSE KINDEROPVANG
- Naschoolse kinderopvang in elke school waarbij leuke, kwaliteitsvolle en leerrijke activiteiten worden aangeboden en ondersteuning bij vrij spel is belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen.
- Kinderkuren is een aanbod van de stad, georganiseerd in samenwerking met Leuvense organisaties en vrijwilligers.
- Voor cd&v is het niet noodzakelijk dat de stad zelf al de naschoolse kinderopvang naar zich toetrekt. Die kan ook georganiseerd worden door externe middenveldpartners zoals Ferm Kinderopvang, …
ZORGZAME MENSEN
- Vrijwilligers in woonzorgcentra, in de bibliotheek, in verenigingen, in ziekenhuizen, mantelzorgers, zij die anoniem hun buren helpen, …zijn goud waard en maken onze warme stad. Via LeuvenHelpt brengen we mensen met een zorgbehoefte in contact met vrijwilligers die hulp willen bieden (boodschappen doen, administratie op orde brengen, vragen over smartphone, een babbel slaan of samen wandelen, …). Cd&v wil vooral deze vrijwilligers steunen, appreciëren, ‘empoweren’ en zelf verantwoordelijkheid laten opnemen.
- Cd&v blijft gaan voor een ondersteuning van de mantelzorgorganisaties. We brengen vrijwilligers in groep op regelmatige momenten samen zodat ze ervaringen kunnen uitwisselen. We organiseren informatiemomenten, vorming voor hen en zorgen dat ze initiatieven met elkaar kunnen afstemmen. We ondersteunen, begeleiden en informeren mantelzorgers en initiatieven om mantelzorgers tijdelijk of gedeeltelijk te ontlasten van hun ondersteunende zorg.
GEESTELIJKE GEZONDHEID
- Geestelijke gezondheid staat hoog op de agenda bij Jongeren. Ze ondervinden druk van de prestatiegerichte maatschappij. We steunen het OverKop-huis. Het is een veilige plek waar jongeren tussen 12 en 25 jaar, een luisterend oor vinden en beroep kunnen doen op professionele therapeutische hulp. Ze krijgen er informatie over het bestaande hulpaanbod.
- In de Villa van de Aa brachten we de actoren van de eerste lijn welzijnszorg samen in ‘the Crib’. Het is een laagdrempelige plek waar jongeren terecht kunnen voor eerste zorg en doorverwijzing wanneer ze zich niet goed in hun vel voelen. Dit pril initiatief moet alle kansen krijgen om te groeien ofwel binnen de Villa van de Aa ofwel inkantelen in het OverKop-huis.
- Via onze jongerenkanalen laten we jongeren voelen dat het ‘Ok is om even niet Ok te zijn’. Via onze communicatiekanalen voor jongeren tonen we de weg naar hulpverlening.
2. Een modernere mobiliteit met een station is Haasrode en meer fietsenparkings
OPENBAAR VERVOER
- Het openbaar vervoer moet aantrekkelijk zijn als alternatief. Regionet Leuven is een plan om in en rond Leuven een hoogwaardig openbaarvervoernetwerk uit te bouwen dat stipte en comfortabele busverbindingen tussen de stad en de regio moet garanderen.
- Leuven vervult een belangrijke centrumfunctie voor de hele regio op vlak van werk, onderwijs, sport, cultuur, shoppen, … Om congestie op de belangrijke steenwegen (Brusselsesteenweg, Diestsesteenweg, Tervuursesteenweg) te vermijden moeten hoogwaardige Openbaar Vervoer-assen uitgebouwd worden met frequente trambussen. We ijveren bij Vlaanderen om deze investering uit te voeren in het belang van de welvaart in de hele regio.
- Cd&v blijft aandringen op de bouw van een stopplaats Haasrode aan de bestaande lijn IC Tienen-Landen als een fundamentele schakel om de bereikbaarheid van Researchpark Haasrode te blijven garanderen. We combineren dit met een Hoppinpunt. Bovendien zal het functioneren om de hele campusgordel Researchpark Haasrode – Campus H. Hart UCLL – Campus Arenberg/IMEC en UZ Gasthuisberg te ontsluiten.
- Cd&v wil een kwalitatieve bushalte aan het Kruidvat/Gerechtshof. Die is noodzakelijk voor het comfort van de busgebruikers bij omleidingen van de bus (bv. autovrije Bond).
FIETSERS
- Met het stijgend aantal fietsers in en rond Leuven heeft cd&v een noodzakelijk plan. En eentje waar we als partij altijd sterk op zullen blijven inzetten. Op meerdere locaties werken we tegelijk aan nieuwe fietspaden, fiets-en voetgangersoversteekplaatsen alsook bruggen waar nodig. Zo verbeteren we de veiligheid van iedereen in het verkeer.
- We investeren samen met de provincie Vlaams-Brabant in fietssnelwegen. Ze verbinden de regio met Leuven en zijn geschikt om op comfortabele en snelle manier Leuven te bereiken.
- De stationsomgeving speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Leuven. Verschillende fietssnelwegen komen samen in de buurt van het station van Leuven. Dit knooppunt moeten we veilig, comfortabel en gebruiksvriendelijk inrichten zodat overstappen op trein, bus er gemakkelijk kan verlopen. Fietsers, bus, trein, auto’s komen daar samen. De ideale plek om Leuven te bereiken en over te stappen op andere vervoermiddelen zodat er geen verkeerscongestie in de stad zelf ontstaat. Een ideale mobiliteitshub Dat vraag investeringen van Vlaanderen. Leuven wil hiervoor zeker mee investeren.
- We investeren samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in enkele belangrijke missing-links voor fietsers:
-
-
- We pleiten voor een veilige fiets- en voetgangersoversteek Mechelsesteenweg aan Kareelveld door de bouw van een fietstunnel/-brug
- De Parkbosweg wordt ingericht als comfortabele fietsweg. Zo kunnen fietsers naar het H. Hartinstituut de drukke Naamsesteenweg vermijden.
- Het fietspad tussen Abdijstraat en SALCO wordt comfortabel aangelegd en doorgetrokken naar de Geldenaaksebaan.
- De bouw van een ‘fietsers- en voetgangersbrug Tivoli’ over de Geldenaaksebaan (tussen Tivolistraat en Hoveniersdreef zodat de onveilige oversteek over de Geldenaaksebaan kan vermeden worden.
- Het ‘ELIA-tracé’ voor de ontsluiting van UZ Gasthuisberg (Verbinding Vlietstraat Herent naar UZ GHB).
- Verdere realisatie van de Jan Vranckxweg.
- Brug over de Dijle in het Arenbergpark-Sportkot
- Verbreden Lijnloperspad en Vuntpad
- De realisatie van een fietstunnel of -brug onder de Meerdaalboslaan ter hoogte van de Abdijstraat en de Geldenaaksebaan.
-
-
AUTO’S
- Het verkeersmanagementsysteem (parkeerbegeleiding) wordt uitgebreid met innovatieve modules die info geven over beschikbare plaatsen, afstand tot het doel en reserveringsmogelijkheden op maat van de autogebruiker. Zo wordt het gemakkelijker om een parkeerplaats te vinden en wordt zoekverkeer vermeden.
- Cd&v-Leuven pleit voor doorgedreven maatregelen om de mobiliteit naar het researchpark en de ambachtenzone Haasrode te verbeteren:
-
-
- Cd&v -Leuven blijft pleiten voor voorstedelijke spoorhaltes in Haasrode (en Holsbeek).
- Beter ontsluiting van de zones met het openbaar busvervoer
- Betere ontsluiting met de fiets. We dringen bij AWV aan op de realisatie van een fietstunnel of -brug onder de Meerdaalboslaan ter hoogte van de Abdijstraat en van de Geldenaaksebaan. Stimuleren van fietsgebruik door de werknemers.
- Cd&v Leuven ziet deelmobiliteit als een belangrijk deel van de mobiliteitsoplossing. Cd&v Leuven wil meer aandacht voor het goedkoper maken van deelmobiliteit voor bewoners met lage inkomens en mensen met een beperking. Ook in sociale wijken moet deelmobiliteit aangeboden worden. In functie van het toenemende gebruik van deelwagens en deelfietsen moet ook het aanbod toenemen. 1 deelwagen vervangt gemiddeld 8 privéwagens. Minder wagens op straat maakt ruimte vrij om het openbaar domein aangenamer in te richten. En toch blijft autogebruik mogelijk voor wie een wagen nodig heeft. Deelauto’s moeten allemaal emmissievrij zijn tegen 2030.
- Cd&v wil de slimme en duurzame stadsdistributie Leveren verder uitbouwen. Het haalt leveringscamionettes uit onze stad.
- Cd&v ijvert voor een overslagplatform aan de stadsgrens. Goederen worden daar via duurzame vervoersmodi geleverd (cargobikes of e-vans). Zo halen we grote vervuilende vrachtwagens uit de stad.
- Pakjesdiensten willen we mijden uit de woonwijken door pakjesautomaten te plaatsen aan de rand van woonwijken. De bewoners laten de pakjes daar leveren ipv thuis.
- Om de bereikbaarheid van de stad en Parking Vaartkom te verbeteren, wordt de doorgangszone voor de knip Burchtstraat uitgebreid met de zone tot de Bondgenotenlaan. Om P Vaartkom bereikbaar te maken: koppelen we de ANPR Burchtstraat aan een bezoek aan P Vaartkom (wie naar de P Vaartkom gaat parkeren, kan via de Burchtstraat voorbij de ANPR).
- We moeten omzichtig omgaan met straten te knippen. Bij ongevallen of werken wanneer een weg onderbroken wordt, moeten er nog alternatieven zijn voor het verkeer, voor hulpdiensten. Harde knips maken dat onmogelijk. Sluipverkeer uit de woonwijken halen, verbetert de leefkwaliteit. Dat kan met zachte knips met ANPR.
-
-
3. Een team spoedherstellers voor voetpaden
- Cd&v-Leuven wil bij elke mobiliteitsmaatregel een toetsing maken over de verplaatsingsmogelijkheden voor mindermobiele mensen.
- Bij het ontwerpen van nieuwe straten kiezen we voor voetpaden van minimum 1,5 m breedte. De voorbije legislatuur werd bijna 30 km voetpaden vernieuwd. We gaan verder door en versnellen. Het cd&v-stoepenplan ‘Keizer Voetganger’ omvat:
-
-
-
- We installeren een team van ‘Stoepenrangers’ die voetpaden systematisch gaan herstellen.
- In drukke verbindingsstraten worden voetpaden prioritair vernieuwd. We wachten niet op een totale heraanleg. We geven hiervoor prioriteit aan de omgeving van scholen en woonzorgcentra.
- We voeren een strenge controle op de kwaliteit van de werken van de nutsmaatschappijen. We houden vast aan een embargo van 5 jaar om na een heraanleg van een straat de voetpaden nog open te leggen voor nutsleidingen.
- Op oversteekplaatsen leggen we blindegeleidingstegels aan.
- De bushaltes worden verhoogd aangelegd zodat op- en afstappen gemakkelijker kan.
- Aan kruispunten worden de voetpaden verlaagd aangelegd voor rolstoelgebruikers.
- In straten in de binnenstad met erfgoedkarakter gebruiken we afgeplatte kasseien. Waar mogelijk comfortstroken. Zo bereiken we een evenwicht tussen erfgoed en toch goed begaanbare straten.
-
-
-
4. Gemakkelijk parkeren: Shop&Go-plaatsen voor 1 uur
PARKEREN
Bewonersparkeren
- Cd&v-Leuven wil ondergronds bewonersparkeren aanmoedigen om ruimte vrij te maken op het openbaar domein. Er zijn (ondergrondse) parkeerplaatsen beschikbaar maar ze blijven vaak onbenut.
- Ongebruikte parkeerplaatsen in appartementsgebouwen moeten in kaart gebracht worden. Beter benutten van het bestaande potentieel is een oplossing. CD&V-Leuven wil een parkeermakelaar die de vraag naar parkeerplaatsen en het onbenut aanbod samenbrengt.
- We werken stimulerende maatregelen uit om bewoners aan te zetten ondergronds te parkeren om zo ruimte op het openbaar domein vrij te maken. Wij pleiten voor een subsidie gedurende 5 jaar om bewoners te stimuleren een ondergronds parking in de buurt te huren.
- Zones afbakenen voor enkel bewonersparkeren in specifieke woonwijken. Hierdoor worden bezoekers verplicht ondergrondse parkings te gebruiken en faciliteren we de bewoners om gemakkelijker een parkeerplaats te vinden.
- Wij willen inzetten op complementair medegebruik van onderbenutte parkings van bedrijven, winkels en voorzieningen, scholen, KULeuven.
- We voorzien geclusterde buurtparkings, bijvoorbeeld als onderdeel van nieuwe ontwikkelingen.
Bezoekersparkeren
- Bezoekers worden gestimuleerd om ondergrondse parkeergarages op te zoeken.
- De realisatie Parking Benedenstad (Bruul) is het sluitstuk van circulatieplan binnenstad (een ondergrondse parking op elke lus).
- Vooraleer de huidige parkingplaatsen van de Vismarkt opgegeven worden, willen we eerst de ondergrondse nieuwe Parking Benedenstad realiseren. We offeren anders niet alleen parkingplaatsen op voor de minder mobielen en ouderen maar we maken het ook de handelaars heel moeilijk. De aanleg van een autoluwe Vismarkt als groen verblijfsplein kan pas opgestart worden als de parking Benedenstad is gerealiseerd.
- We breiden het parkeergeleidingsysteem uit om het zoekverkeer in de straten te verminderen
- Behoud en promotie van de bestaande randparkings, Boudewijnlaan (P Arenberg), P Vaartkom met gratis shuttle
- Behoud 4u gratis parkeren in P Vaartkom op vrijdag, zaterdag en koopzondagen.
- Behoud van het gratis kwartiertje parkeren
- Paarkeerduur van Shop&Go-plaatsen uitbreiden tot 1 uur.
- Realisatie van een nieuwe randparkings aan CommScope (Diestsesteenweg) gecombineerd met vlotte overstap op OV en deelfietsen (Mobi of Hoppinpunten).
- Uitbreiding van de zones voor betalend parkeren en de blauwe zones (langparkerende studenten en pendelaars met plooifiets tegengaan). Hier neemt dan de mogelijkheid voor bewonersparkeren toe.
Billijke parkeertarieven
- Cd&v-Leuven is geen voorstander van progressieve parkeertarieven (duurder naarmate men langer parkeert).
- Onze eigen Parking Vaartkom en de gratis shuttle moeten we blijven inzetten om de privé-parkings uit te dagen hun tarieven redelijk te houden. We behouden de gratis 4 uur op vrijdag, zaterdag en koopzondagen.
- Wij zijn voor het behoud van het gratis kwartiertje
- Cd&v wil dat de parkeerkaart voor zorgverstrekkers voor de autoluwe, betalende en blauwe zone behouden blijft. Daarmee kunnen zorgverstrekkers dicht bij hun patiënten parkeren voor een huisbezoek.
- Cd&v wil dat de 200 u gratis en de 200u extra betalende parkeervouchers behouden blijven om aan je bezoekers te geven, bijvoorbeeld familie, vrienden, poetshulp, een mantelzorger, klusjesdienst,…
- Het aanbod aan P+B moet behouden blijven (De Bond, NMBS Station, Philipssite, Teken Gasthuisberg, Vaartkom, Heilig Hart).
5. Toegankelijke digitale dienstverlening én bemande loketten voor wie het nodig heeft
DIGITALISERING, IEDEREEN MEE
- Met cd&v willen we dat alle basisdienstverlening ook fysiek toegankelijk Meer en meer dienstverlening van overheid en semi-publieke diensten zoals banken verloopt digitaal.
- Als stad geven we het voorbeeld en blijven naast digitale dienstverlening steeds fysieke dienstverlening aan te bieden aan de loketten in het stadskantoor.
- Niet iedereen is ‘digitaal’. Heel wat kwetsbare groepen lopen daardoor een veel groter risico op digitale uitsluiting, waardoor ze geen toegang hebben tot essentiële basisdiensten zoals het raadplegen van overheidsdocumenten en het beheer van geldzaken.
- We zetten in op permanente opleiding over digitale toepassingen. Digitale coaches zorgen voor ondersteuning wie hulp nodig heeft.
BELANG VAN NABIJHEID
- De belangrijkste basisdiensten, zoals een kleine buurtwinkel, politiekantoor, bankloket, bankautomaten of sociale dienstverleners, moeten zich zo goed als mogelijk op wandelafstand bevinden.
- We zorgen voor minikernen met basisdienstverlening in de deelgemeenten zoals bankautomaten, buurtwinkels, lokale dienstencentra en medische dienstverlening.
6. Meer zwemwater en een extra balsporthal
SPORTINFRASTRUCTUUR
- De bevolking groeit en net als alle voorzieningen moet er ook de sportinfrastructuur meegroeien. Cd&v wil volgende legislatuur extra investeren in sportinfrastructuur.
- We bouwen een nieuwe klimaatneutrale balsportenhal in Heverlee met 8 balsportterreinen, een wedstrijdtribune en cafetaria.
- We kopen het vrijliggend perceel in de Verbroederingsstraat aan het Urban Sports Park aan en richten het in voor frisbee, een sport die sterk in opgang is.
- Leuven heeft nood aan extra zwemwater, zowel recreatief als sportief. We participeren met de provincie Vlaams-Brabant mee in openlucht zwemgelegenheid in het provinciedomein Kessel-Lo. Onze voorkeur gaat uit naar een nieuwe zwemkuip op de evenementenzone met ploeterbad voor kinderen en volwaardig 25m-zwemmen. We onderhandelen met de Vlaamse Waterweg om zwemmen in de Vaart mogelijk te maken aan het boothuis. Cd&v kiest voor een 50 m zwembad ofwel op de site Kessel-Lo, ofwel in Haasrode. Hiervoor moeten de masterplannen ‘sportsite Diestsesteenweg’ (incl. 25 of 50m zwembad) als ‘Haasrode’ (incl. stedelijke cluster met locatie voor 50 meter zwembad gecombineerd met een schaatspiste) afgewerkt worden. We rekenen op Sport Vlaanderen om een voortrekkersrol te spelen zowel procesmatig als financieel voor ons 50m zwembad. Het zwembad Kessel-Lo is 50 jaar oud en aan vervanging toe. Indien het 50m zwembad hier niet gerealiseerd wordt, willen we een nieuw 25-meterbad met meer banen en een instructiebad met beweegbare bodem zodat de zwemmogelijkheden voor verenigingen, scholen en recreanten verhoogt. De koppeling met een schaatsbaan In Haasrode is de schaatsbaan wordt benut om het zwemwater te verwarmen).
- Samen met de provincie Vlaams-Brabant investeren we in een nieuwe 200m-skeelerpiste.
- Langs de Vaart leggen we een Finse looppiste
- We optimaliseren de huidige sportinfrastructuur in het jeugdvoetbalcentrum Leuven/Bruineveld door extra kleedkamers te bouwen.
- Urban Sports (skaten, parcours) zit in de lift. Als Urban-Sportsstad investeren we in extra infrastructuur (vaste en mobiele).
- We kiezen voor behoud van OHL op de huidige site. Hiervoor wordt een masterplan uitgewerkt.
- De Ymeriasite richten we optimaler in door de verhuis van de sporthal naar de Remy-site. Daar zijn meer mogelijkheden: turnhal, danszaal, boogschiethal, cafetaria, ondergrondse parking voor auto’s en fietsen. Op de Ymeriasite komt dan plaats vrij voor 3 voetbalvelden en 2 veldjes voor allerlei sporten en een openluchtfitness.
- De sporthal Rijschool wordt energetisch gerenoveerd.
7. Veilige en zorgzame buurten met groene rustpunten en zitbanken elke 200m, en met aanspreekbare wijkagenten
ZORGZAME BUURTEN
- We bouwen ‘Zorgzame Buurten’ uit: dat zijn buurten met extra aandacht voor ouderen, personen met een handicap, kwetsbare groepen met zorgbehoeften, mensen met psychische problemen of eender wie die al eens zorg nodig heeft. Zo kunnen buurtbewoners toegankelijke en nabije hulp en steun krijgen. De buurt helpt elkaar, niet enkel via professionele organisaties maar ook door buren, mantelzorgers of andere vrijwilligers in de directe buurt.
- We steunen het inloophuis voor mensen met Kanker. Het is een warme ontmoetingsplek voor mensen met kanker en hun familieleden en vrienden. Je kan er terecht voor vragen, steun, een babbel.
- We versterken de eerstelijnszorg. Mensen die gezondheidszorg nodig hebben komen meestal eerst terecht bij wat we de ‘eerstelijnszorg’ noemen: de huisarts, apotheker, vroedkundige, psycholoog, thuisverpleegkundige, maatschappelijk werker… Zij leveren zelf de juiste zorg of verwijzen door naar specialisten. Deze hele eerstelijnszorg gaan we nog meer ondersteunen en uitbreiden, zodat iedere Leuvenaar eenvoudig de juiste zorghulp dichtbij in de buurt kan vinden. Individueel én collectief.
- Bij een aanmelding bij het OCMW of bij de zorgdiensten wordt automatische gescreend op de rechten die iemand toekomen. Er wordt geholpen bij het toekennen.
- Die dienstverlening moet ook uitgebreid worden voor mensen die niet bij het OCMW bekend Signalen van zorgbehoefte die ons bereiken in de buurthuizen, door politie, door zorgverstrekkers, LeuvenHelpt, … moeten systematisch opgenomen worden.
- We stimuleren buren, vrienden, de wijkagent of seniorenagent, buurtwerkers … om te signaleren wanneer ze zich zorgen maken over een inwoner aan één meldpunt. Hulpverleners nemen contact op en bieden antwoorden op de zorgbehoefte.
- Een goede sociale mix kan ervoor zorgen dat mensen zich thuis, veilig, betrokken voelen. Studenten op kot bij senioren, een combinatie van een kinderdagverblijf en studentenkoten in een woonzorgcentrum zijn originele manieren om die mix in de praktijk te brengen. Administratieve drempels om dit te realiseren moeten weggewerkt worden.
RUSTPLEKKEN
- Op regelmatige afstanden worden rustplekken geplaatst met zitbanken (met rug- en armleuning) en groen.
- We realiseren een aangename wandelroute van P Vaartkom naar centrum van de stad, met de nodige rustpunten. Zo willen we de Vaartkomparking nog beter in de verf zetten als een volwaardige bestemmingsparking.
- We nemen het hele kernwinkelgebied onder de loep om ook daar rustpunten te voorzien.
- In ons bankenplan voorzien we een rustpunt of zitbank om de 200 m.
- We zetten in op Minderhinder bij werven. Bij werven krijgen de aannemers striktere voorwaarden opgelegd om de doorgang van de voetpaden maximaal te vrijwaren. De voorwaarden voor aannemers bij werven, de controle en de handhaving wordt strenger.
PREVENTIE
- Een sterk uitgebouwde buurtwerking met aanwezige diensten die zowel mensen helpen en bij elkaar brengen als problemen kunnen signaleren zijn belangrijk om problemen te voorkomen. Het belang van buurtwerking, kan niet onderschat worden als het gaat om veiligheid in de buurten. Nabijheid is voor cd&v erg belangrijk.
- Buurtwerkers, jongerenwerkers, out-reachers kunnen problemen snel detecteren en tijdig ingrijpen. Zij zijn vertrouwenspersonen voor de buurt.
- Daarnaast is er de wijkagent. De bekendheid, aanspreekbaarheid en de nabijheid van de wijkagent is voor de Leuvenaars erg belangrijk. Men weet bij wie men terecht kan. Hij of zij kan snel problemen opmerken, als bemiddelaar optreden en problemen signaleren die ander ingrijpen noodzakelijk maken. Contacten met de buurt zoals openingen van straten, Kom op voor je wijk-projecten, participatiemomenten, wijkfeesten zijn ideaal als kennismaking met de wijkagent. Een ideale manier om de vinger aan de pols te houden in de buurt.
- Ook de gemeenschapswachten hebben een belangrijke taak om hinderlijke en onveilige situaties op te merken en te signaleren.
- Cd&v pleit voor ‘Jongerenflikken‘ die bekend zijn bij de jongeren en in nauw contact staan met hen, die hun leefwereld kennen, hun taal spreken. Kortom die weten wat er bij de jongeren leeft.
- Een aantrekkelijk ingericht, proper openbaar domein heeft een sterke preventieve werking. Netheid roept respect op. Daarom moet ook op drukke zater- en zondagen regelmatig vuilnis worden opgeruimd en de vuilnisbakken geledigd. Horeca-uitbaters en handelaars die hun vuilnis te vroeg buitenzetten moeten daar op aangesproken worden en bij herhaling gestraft.
- We blijven inzetten op inbraak- en diefstalpreventie.
- Ook het jeugd- en sportbeleid houden jongeren op een positieve manier bezig. Jongerenwerkers leiden jongeren actief naar de sport- of jeugdclub. Zo dragen ze op een integrale manier mee bij tot de algemene veiligheid.
- Kortom, veiligheid en preventie is een taak van velen, ook van de Leuvenaar zelf.
8. Betaalbaar wonen garanderen door concrete afspraken met ontwikkelaars
- Cd&v ziet veel heil in samenwerken met privéontwikkelaars. Janseniushof, Hertogensite, Burenberg, Tweewaters,… zijn vb. waar we door scherp onderhandelen met de ontwikkelaars onze beleidsdoelstellingen snel kunnen realiseren: extra parken en openbaar groen aangelegd op kosten van de ontwikkelaar die het gratis overdraagt aan de stad, een mix van sociale woningen, stadswoningen en vrije marktwoningen.
- We maken een duidelijk kader voor de nieuwe vormen van woningdelen: co-housing, intergenerationeel wonen, solidair wonen. Het moet een antwoord bieden op de behoefte die er typisch in onze stad is. Jonge mensen willen na hun afstuderen eerst nog met vrienden samenwonen om de huurkosten te delen en tegelijk uit te kijken en te sparen voor een eigen woning.
- Bij het woonbeleid is er een alleenstaande reflex We besteden speciaal aandacht hoe we alleenstaanden in Leuven betaalbaar kunnen laten wonen.
WOONBELEID VOOR VERSCHILLENDE DOELGROEPEN
Gezinsvriendelijk wonen
- Uit de woonstudie blijkt een grote behoefte aan gezinsvriendelijke woningen. We leggen de nadruk op gezinsvriendelijke woningen, op appartementen met een gemeenschappelijke buitenruimte die vanuit de appartementen goed zichtbaar is zodat de kinderen die buiten spelen, in het oog kunnen worden gehouden.
- Parkveld moet voor cd&v-Leuven gedeeltelijk worden ingezet voor wonen, met prioriteit voor gezinnen. Dit gebied is trouwens nu al gedeeltelijk bestemd voor wonen. In combinatie met een groene corridor en innovatief bouwen, kan Parkveld een voorbeeldproject van duurzaam en toekomstgericht wonen worden. Het biedt een antwoord op de grote vraag naar betaalbaar wonen voor gezinnen.
- Specifiek voor jonge gezinnen voorzien we een huursubsidie.
Jongeren
- Er zijn veel alleenstaande jongeren in Leuven. Bij het woonbeleid is er een single reflex We bekijken hoe we alleenstaanden in Leuven betaalbaar kunnen laten wonen.
Studenten
- Om de groei aan studenten op te vangen, moet het aanbod mee groeien. Hiervoor werken we samen met KULeuven en de instellingen van hoger onderwijs. We streven naar een aanbod van zowel basiskamers, kamers met overeenkomst met KULeuven en vrije marktkamers.
- Om de stad leefbaar te houden evalueren we elk project op het evenwicht tussen studentenhuisvesting en regulier wonen. Een goede mix aan wonen, handel, kantoren en studentenvoorzieningen is immers noodzakelijk in de binnenstad.
- In studentenprojecten onderhandelen we met de ontwikkelaars dat een voldoende aandeel (20%) sociale koten met een overeenkomst met KULeuven worden aangeboden.
Senioren
- Ouderen wensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving en in hun woning te kunnen blijven wonen. Daarom moeten de nodige voorzieningen in de onmiddellijke nabijheid aanwezig zijn. We ondersteunen ouderen bij het aanpassen van woningen voor levensbestendig wonen.
- Wij kiezen er niet voor om ouderen die in een ‘te grote woning’ wonen actief aan te zetten om kleiner te gaan wonen. Veel ouderen wensen ‘thuis’ te blijven wonen. We maken het administratief gemakkelijker om iemand in te laten wonen, als student, als mantelzorger, als familielid, als ander gezin.
- Om zorgbehoevenden de mogelijkheid te geven in familiale kring te blijven wonen en mantelzorg ontvangen, simuleren we het opdelen van een woning in een zorgwoning.
BETAALBAAR WONEN
- Om wonen betaalbaar te maken moeten er woningen bijkomen. De beschikbare ruimte is schaars. Om wonen betaalbaar te houden zal er daarom in de hoogte moeten gebouwd en gaan we actief op zoek naar gronden in Leuven waar dit nog mogelijk is. Echte hoogbouw is niet overal wenselijk maar moet mogelijk zijn in welgekozen zones. De afweging gebeurt aan de hand van de bijhorende ruimtelijke kwaliteit van het gebouw en van de inplanting in de omgeving. Aan de Vaartkom, de Kolonel Begaultlaan, Dijledreef, … zien we mogelijkheden.
- Een snel antwoord op de hoge huurprijzen moet we inzetten op zowel het aanbod op de privémarkt als het eigen patrimonium. Om jonge gezinnen in Leuven te houden, kiezen we voor huursubsidies. Voor ons eigen stadspatrimonium blijven we inzetten op budgethuurwoningen.
- We zetten het Vlaams Noodkoopfonds in om goedkope leningen te geven voor renovatie van woningen.
- De formule ‘kotmadam’ waarbij een gezin tijdelijk de woning kan opdelen in studentenkamers om het eigen wonen betaalbaar te houden, wordt verlengd.
- Verhuurders worden actief geïnformeerd over de mogelijkheden van het sociaal verhuurkantoor. Het ontzorgt de verhuurder door huurinkomsten te garanderen.
- We blijven experimenteren met wooncoöperaties, Community Land Trust (verkoop van woningen via erfpacht waar de stad eigenaar blijft van de grond), cohousing.
- We experimenteren met pop-up wonen in leegstaande monumenten. De huurder kan het pand bewoonbaar maken en het gratis bewonen in afwachting van een definitieve bestemming of restauratie in ruil voor permanentie. We voorkomen op die manier vandalisme en kleine investeringen.
- We maken ‘tiny housing’ met snel verplaatsbare kwalitatieve modulaire woonelementen mogelijk op terreinen die lang onbebouwd blijven of in afwachting van een bouwproject.
- Om wonen in het handelscentrum te bevorderen maken we het mogelijk dat handel vlot kan herbestemd worden tot wonen.
- We investeren in woonplaatsen voor dak- en thuislozen. We blijven voldoende bedden in de (winter)nachtopvang voorzien voor daklozen. De winternachtopvang moet uitgebreid worden met een dagopvang. Zo vermijden we dat daklozen tijdens de winter overdag op straat worden gestuurd.
- We geven vertrouwen, steun en middelen aan het Woonanker, een samenwerking tussen Stad, CAW Oost-Brabant en OCMW Leuven om mensen te begeleiden die het moeilijk hebben om een huurwoning te vinden.
- De stad moet praktijktesten gebruiken om discriminatie op te sporen bij verhuurders. We moeten zorgen dat mensen die denken het slachtoffer van discriminatie te zijn, ondersteund worden. Verhuurders die blijven discrimineren moeten gestraft kunnen worden.
- We blijven inzetten op kwaliteitsvolle woningen. We steunen en ondersteunen eigenaars-verhuurders om de woning in overeenstemming met de normen te brengen. Zo vermijden we uithuiszetting.
- Huisjesmelkers pakken we aan door gerichte controles. We werken actief mee aan gerechtelijk onderzoeken naar mogelijke huisjesmelkerij.
- De maximale verkoopwaarde voor het verkrijgen van een sociale Vlaams Woonlening bij aankoop of renovatie in Leuven moet omhoog. We ijveren hiervoor bij de Vlaamse regering.
SOCIALE WONINGEN (HUUR EN KOOP)
- Leuven levert belangrijke inspanningen inzake sociale huisvesting, zowel renovatie als nieuwbouw. Met de projecten die in de pipe-line zitten, zal Leuven zijn sociaal objectief Naarmate de stad groeit moeten we de inspanningen in sociale woningbouw verderzetten. Ook onze buurgemeenten en gemeenten die deel uitmaken van het gefusioneerde Dijledal (Boutersem, Oud-Heverlee, Bierbeek) moeten een inspanning doen om wonen in de regio betaalbaar te houden.
- Sociale huurwoningen zijn een belangrijk antwoord op de hoge woningprijzen. Daarom wil Leuven tegen 2030 het sociaal objectief van 4.000 sociale woningen halen. Leuven doet dus grote inspanningen. Die moeten voor cd&v verdergezet worden.
- Met de bestaande initiatieven op Sint-Jansbergsesteenweg en Wakkerzeelsebaan moet dit lukken.
- Cd&v ziet ook mogelijkheden voor sociale woningen en betaalbaar wonen bij de ontwikkeling van Vaart-West aan de Kol. Begaultlaan. Door het concentreren van de stadsdiensten op de site Iverlek aan de Aarschotsesteenweg komt de site van de stadsmagazijnen Die kan ingezet worden voor sociale woningen en betaalbaar wonen.
- De sociale bouwmaatschappij speelt een prioritaire rol in het bouwen, verhuren en beheren van sociale woningen.
- Voor cd&v kunnen ook met privé-ontwikkelaars afspraken gemaakt worden om sociale huurwoningen te bouwen in ontwikkelingsprojecten en te verkopen aan Dijledal.
- We onderhandelen (er is momenteel geen wettelijke basis na de vernietiging van het grond- en pandendecreet) met ontwikkelaars om naast sociale woningen, vrije-marktwoningen ook een aandeel budgetwoningen te bouwen, zowel huur als koop.
- In de sociale huisvesting moet voor cd&v meer aandacht gaan naar doelgroepen. Er is nog te weinig aanbod in de sociale huisvesting voor alleenstaanden. Voor hen is het aanbod op de privé-markt ontoereikend en vaak onbetaalbaar. Verhuurders verkiezen te verhuren aan koppels, ook bij wooneenheden met 1 slaapkamer.
- We verhogen het aanbod aan sociale woningen voor alleenstaanden (1 slaapkamer) en senioren.
- We zetten ook extra op een toename van het aantal sociale woningen voor mensen met een beperking.
- Ook het aanbod sociale woningen voor senioren moet omhoog.
- De sociale bouwmaatschappij Dijledal zetten we in als hefboom voor betaalbaar wonen.
- We leggen privé-ontwikkelaars op om een percentage betaalbaar wonen te voorzien in de projecten.
- Bij nieuwe projecten gaan we voor een sociale mix en ook voor een leeftijdsmix.
- We kiezen voor kleinschalige en middelgrote projecten van sociale huisvesting om de sociale en leeftijdsmix te realiseren.
- Domicilieringsfraude en het bezit van eigendom (in het binnen- en buitenland) kan niet en moet actief bestreden worden.
- We kennen elk Leuvens gezin dat minstens 2 jaar op de wachtlijst voor een sociale woning staat per maand een huurtoelage toe.
KLIMAATUITDAGINGEN
- Met de EPC-regelgeving is het voor jonge kopers vaak moeilijk zonder subsidies de nodige maatregelen te nemen om hun woning aan te passen. het nieuwe subsidiereglement van de stad (over aansluiting toiletten op regenwaterput, aanschaf regenwaterton en dergelijke) moet voldoende bekend worden gemaakt bij mensen die aan het loket stedenbouw komen inlichtingen vragen of een stedenbouwkundige vergunning kregen. Ook aannemers en architecten moeten hiervan op de hoogte zijn en hun klanten helpen bij het klaarmaken van de subsidieaanvraag. Het reglement moet geëvalueerd worden en bijgestuurd waar nodig.
- Speciale aandacht moet gaan naar Leuvenaars met een laag inkomen. De klimaattransitie moet immers sociaal rechtvaardig zijn. We verwijzen actief door naar bestaande steunmaatregelen zoals de renteloze lening voor de energiebesparende maatregelen aan woningen die eigendom zijn van particulieren en worden bewoond door OCMW-cliënten.